BERGEN – Kunstenaar Nico van Stralen plaatste 9 januari hoogstpersoonlijk zijn werk Lettertuin in de voortuin van Kranenburgh. Het werk bestaat uit 450 cijfers en letters – geplaatst op dunne stelen – waarin je telkens nieuwe combinaties kunt ontdekken.

De kunstenaar brengt deze grafische hulde in het kader van Kranenburghs kroonjaar: het museum viert in 2018 zijn 25-jarig bestaan met tal van bijzondere tentoonstellingen en activiteiten.

Ook kondigt het kunstwerk de spoedige terugkeer aan van Van Stralens In beweging (1993), het markante werk in staal dat sinds jaar en dag schittert in het beeldenbos van Kranenburgh en op dit moment wordt gerestaureerd. De mannen en vrouwen van het Kranenburgh-team zullen Nico van Stralen dinsdag een handje helpen de klus te klaren.

Lettertuin is tot en met het voorjaar te bewonderen.
Nico van Stralen zei eerder over zijn Lettertuin ‘Hier wijk ik af van de non-verbale taal. Wel gaat het ook daar in eerste instantie om de vormen van de letters.

Letters hebben mij altijd gefascineerd. Ze zijn vorm en communicatie tegelijkertijd. Ze staan aan de basis van woorden en zinnen’. De chaos van letters is slechts schijn; ze kennen een geometrische ordening en vormen tekst. Het kunstwerk werd voor het eerst gepresenteerd tijdens de Bergense Kunst10daagse in 1995.

Nico van Stralen (1940) schildert, tekent en ontwerpt. Het bruisende leven in al zijn dynamiek is voor hem een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Nico van Stralen, Lettertuin, 1995.