BERGEN NH – Inwoners van Bergen kunnen anoniem en straffeloos hun steekwainleveren op dinsdag 12 en vrijdag 15 oktober. Dat meldt de gemeente Bergen. Het inleveren van messen kan tussen 17.30 en 20.30 uur op het politiebureau aan de Elkshove in Bergen. Draag bij aan een samenleving zonder wapens en geweld, luidt het motto hierbij.

.
In de Week van de Veiligheid doet Bergen mee aan de landelijke inleveractie van steekwapens. Het inleveren gebeurt anoniem. Er is dus geen risico dat je bestraft wordt voor wapenbezit. Bij de inleverton ligt een leuke gadget voor iedereen die zijn steekwapen inlevert.

.
Wapenbezit neemt vooral onder de jeugd en jongvolwassenen de laatste jaren toe. Dat is een zorgelijke ontwikkeling, benadrukt de gemeente. ‘Veel jongeren denken dat het stoer is een wapen te dragen. Of dat ze een wapen nodig hebben om zich te verdedigen als ze aangevallen worden. Maar wapens bieden een schijnveiligheid. Met een wapen op zak ga je minder snel een ruzie uit de weg. Je voelt je zelfverzekerder.’

Als je wapen dan afgepakt wordt, kan het tegen je gebruikt worden. En als je ermee steek, zijn de gevolgen voor het slachtoffer en de dader (strafblad) groot.

.
Om het wapenbezit tegen te gaan organiseren het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie en het OM een inleveractie van steekwapens voor jongeren en volwassenen. Ook de gemeente Bergen doet hieraan mee. De gemeente roept ook iedereen in de sociale omgeving van jongeren op de risico’s van wapenbezit met hen te bespreken. Dat kan de school zijn of het jongerenwerk. Ook de ouders kunnen hierover een gesprek aangaan met hun kind.