EGMOND AAN DEN HOEF – In bezoekerscentrum Huys Egmont kan men vrijdag 24 maart weer een bijzondere lezing bijwonen. Mart Groentjes van de Boerderijenstichting Noord-Holland neemt de aanwezigen die avond mee in de fascinerende wereld van de stolpboerderij.

Met hun piramidevormige daken markeren stolpboerderijen het platteland van Noord-Holland en geven ze het gebied een geheel eigen, herkenbaar silhouet. Ook in en rond de Egmonden is een fraaie collectie van deze stolpen te vinden. Tijdens de lezing hoort men er alles over.

Aan de orde komen onder andere de ontwikkelingsgeschiedenis, de verschillende streekgebonden types, de constructie, details en versieringen, de tuin en het erf, de bewoners en het interieur.

Prachtige beelden voeren langs de mooiste stolpen van Noord-Holland. Uiteraard is er ook veel aandacht voor de bijzondere Egmondse stolpen.

De toehoorders zullen versteld staan van de vele wetenswaardigheden over deze bouwwerken, waar men wellicht altijd wat achteloos aan voorbij is gereden.

Kaarten voor deze lezing kosten vijf euro en zijn te bestellen via www.huysegmont.nl/agenda of telefoon 06 – 5168 9620 (Martijn). Bestel tijdig. Huys Egmont bevindt zich op Slotweg 46-48 in Egmond aan den Hoef. De lezing begint om 20.00 uur.

Geef een reactie