BERGEN – Een moment van traditie en bezinning: op kerstavond is iedereen vanaf 17.00 uur welkom om een lichtje te plaatsen op een van de graven van gesneuvelde jonge militairen op de algemene begraafplaats in Bergen Het evenement werd twee jaar voor de eerste keer georganiseerd en was een groot succes.

De belangstelling was enorm. Basisschoolleerlingen, broers en zussen, vaders en moeders en ook grootouders kwamen samen om een lichtje te plaatsen en onze vrijheid te herdenken. De organisatie heeft mooie, soms emotionele reacties mogen ontvangen.

Wethouder Frits Westerkamp zal dit jaar het openingswoordje doen. 270 aangestoken lichtjes staan vervolgens klaar voor de aanwezigen. Zij kunnen zelf een van deze lichtjes plaatsen bij een oorlogsgraf. Daarna is het tijd voor een kop warme chocolademelk of glühwein.

De organisatie hoopt dat er vooral veel schoolkinderen komen, met natuurlijk hun ouders en opa’s en oma’s. Lichtjes op oorlogsgraven plaatsen wordt inmiddels op 239 andere locaties in Nederland gedaan binnen verschillende gemeenten.

Dit in navolging van een Finse traditie, waarbij overledenen op kerstavond traditioneel met lichtjes worden herdacht.

Keep them Rolling Noordwest heeft twee jaar geleden het initiatief genomen om ook in Bergen deze traditie in te voeren.

Op 24 december zullen vrijwilligers van Keep Them Rolling de toegang tot de begraafplaats met hun groene voertuigen aankleden. Stichting Egmond ’40-’45 en Drankenhandel Scholten sponsoren de drankjes.

Algemene begraafplaats Bergen aan de Kerkedijk, 24 december om 17.00 uur. Voor algemene informatie: lichtjesopoorlogsgraven.jimdo.com. Inschrijven hoeft niet, aanmelden kan via Facebook.