BERGEN – Een moment van traditie en bezinning: op kerstavond is iedereen vanaf 17.00 uur welkom om een lichtje te plaatsen op een van de graven van gesneuvelde jonge militairen op de algemene begraafplaats in Bergen.

De bijeenkomst werd vorig jaar voor de eerste keer georganiseerd en was een groot succes. De belangstelling was enorm. Basisschoolleerlingen, broers en zussen, vaders en moeders en ook grootouders kwamen samen om een lichtje te plaatsen en onze vrijheid te herdenken. De organisatie heeft mooie, soms emotionele reacties mogen ontvangen.

Burgemeester Hetty Hafkamp zal net als vorig jaar het openingswoord doen. 270 aangestoken lichtjes staan vervolgens klaar voor de aanwezigen. Zij kunnen zelf een van deze lichtjes plaatsen bij een oorlogsgraf. Daarna is het tijd voor een kop warme chocolademelk of glühwein.

De organisatie hoopt dat er vooral veel schoolkinderen komen, met natuurlijk hun ouders en opa’s en oma’s. In de aanloop naar het evenement worden alle basisscholen in Egmond, Schoorl en Bergen benaderd.

Lichtjes op oorlogsgraven plaatsen wordt elders in Nederland ook gedaan binnen verschillende gemeenten. Dit in navolging van een Finse traditie, waarbij overledenen op kerstavond traditioneel met lichtjes worden herdacht.

Keep them Rolling Noordwest heeft vorig jaar het initiatief genomen om ook in Bergen deze traditie in te voeren.

Op 24 december verzorgen vrijwilligers van Keep Them Rolling de aankleding van de toegang tot de begraafplaats met hun groene voertuigen. De Algemene begraafplaats Bergen ligt aan de Kerkedijk.

Kijk voor algemene informatie op http://lichtjesopoorlogsgraven.jimdo.com/. Inschrijven hoeft niet, aanmelden kan via Facebook.