REGIO – Vaste lijnen in Noord-Holland Noord die op de nominatie stonden helemaal te verdwijnen, blijven rijden tijdens spitstijden. Per 22 juli gaat er een nieuwe dienstregeling in. De PvdA stelde maandag in de provincie voor om spitslijnen te regelen, een meerderheid van de Commissie Mobiliteit ging daarmee akkoord.

Het gaat ondermeer om lijn 164 van Castricum naar Egmond aan Zee. Die bus zou door de week, tijdens de spits moeten blijven rijden.

Vanuit Noord-Holland Noord kwamen maandag zo’n veertig actievoerders naar de Commissie Mobiliteit van de Provincie in Haarlem om te protesteren tegen de nieuwe plannen voor het busvervoer in die regio. De SP had een bus geregeld om de tegenstanders op te halen vanuit Callantsoog, Schagen, Heerhugowaard en Castricum.

Naast de actievoerders hebben ook gemeentes in de regio laten weten tegen de plannen te zijn. Die hebben de afgelopen tijd 48 verzoeken ingediend om de plannen aan te passen.

De aanpassingen zouden de provincie miljoenen extra kosten. Die legt de meerkosten daarom voor aan de gemeentes zelf of aan bedrijven die verzoeken hebben gedaan. Als ze het vervoer alsnog willen, dan kunnen ze het zelf betalen.

Connexxion wil in de regio ook met een bel-systeem (of via een app) voor bussen en met taxi-vervoer gaan werken. Op sommigen trajecten worden juist meer bussen ingezet. In maart neemt de Provincie een definitief besluit over de nieuwe dienstregeling van de bus in de regio Noord-Holland Noord.