GROET – De natuurrijke omgeving van Schoorl en Groet is al jarenlang een inspiratiebron voor schrijvers. Om dit te ontdekken, vinden er literaire wandelingen plaats op zondag 7, 14 en 21 augustus. De wandeling is een vast onderdeel van het cultureel programma Eldorado Zomerpodium 2022. Meelopen kan onder leiding van uitgever Kees de Bakker van uitgeverij Conserve.

De wandelingen starten om 11.00 uur bij camping Eldorado in Groet en eindigen rond 13.00 uur. Deelnemen kost 20 euro per persoon, maar eigenlijk is de wandeling gratis, benadrukt De Bakker. “Deelnemers krijgen een boek cadeau: ze mogen kiezen uit een boek van dezelfde waarde in de Hier…-serie.

Kies een boek

De boeken waaruit de wandelaars kunnen kiezen zijn ‘Hier begint de victorie’ – Schrijvers over Alkmaar (Van Bosboom-Toussaint tot Zwagerman), Hier ligt Hemelrijk – Kunstenaars en schrijvers begraven in Bergen (Van Adriaan Roland Holst tot Lucebert – Van Charley Toorop tot Simeon ten Holt), Hier is het paradijs niet verloren – Schrijvers over Bergen aan Zee (Van Gorter tot Van Dis), Hier schijnt de zon – Schrijvers over Schoorl, Groet en Camperduin (Van Bernlef tot Reve) en Hier ligt zon, zee en zand – Schrijvers over Bergen en Schoorl (Van Nicolaas Beets tot Adriaan van Dis).

Het heeft de voorkeur om bij de aanmelding voor de wandeling te kiezen voor een boek. Aanmelden kan via info@conserve.nl of via 072-509 3693 (app 06-20821818). Wie wil kan aansluitend in groepsverband mee gaan lunchen in restaurant De Bokkesprong in Groet onder de tafel in het tuinterras.

Schrijvers in Schoorl en Groet

Schoorl en Groet inspireerde veel schrijvers. Zo werkte Jan de Hartog in Schoorl al voor de Tweede Wereldoorlog aan zijn wereldberoemde roman Hollands Glorie. Dat deed hij in zijn schrijfhuisje nabij de boerenwoning in een zijweggetje van de Smeerlaan in Schoorl.

Hanny Alders uit Schoorl publiceerde in 1987 haar fameuze roman over de Tempeliers Non nobis. Dit leidde tot een verkoop van een half miljoen exemplaren, vooral door vertalingen in Spanje en Duitsland maar ook Roemenië. J. Bernlef schreef zijn halve oeuvre in een zomerhuisje in het centrum van Schoorl tegenover de vroegere vestiging van de Rabobank.

Daarnaast schreef Nicolaas Beets in 1840 het verhaal ‘Teun de Jager’ dat zich afspeelde in Bergen en Schoorl. De historische werkgroep opent in 2024 de Teun de Jager-wandeling. In dat jaar komt eveneens een beeld van Teun de Jager te staan aan de voet van het Klimduin in Schoorl.

Veel schrijvers en dichter woonden in Schoorl. Zo bezat Karel van het Reve een zomerhuisje aan de Wagemakersweg 25. Rob van Amerongen schreef een verhaal over Karel en de manier waarop het huisje daar kwam te staan in het boek Hier schijnt de zon – Schrijvers over Schoorl, Groet en Camperduin (Van Bernlef tot Reve). De families Romein, Reve en Van Amerongen kwamen in de jaren dertig regelmatig naar camping en huisjesterrein De Paardenhemel. Volgens Kees de Bakker is het niet uitgesloten dat “hier de bakermat is gelegd voor Reve’s romandebuut De avonden”.

(Bron foto: Kees de Bakker)
Schrijfster Pauline Vijverberg en uitgever Kees de Bakker (bron foto: Kees de Bakker)