LUNTEREN/ EGMOND – Een mooi moment voor Luuk Koopman, eigenaar van Zuivelhoeve bij Kaashuis Tromp in Egmond aan den Hoef. Hij is maandag als beste bekroond bij het Buitenlandse Kaaskeur Concours in Lunteren.

Het Kaasgilde, bevorderaar van het gebruik van Franse en buitenlandse kaas, organiseert jaarlijks een proefwedstrijd. Hier worden twaalf Europese kazen getoetst op naam, type, herkomst, melksoort, vetpercentage, melkbereiding en kwaliteit. Koopman kwam op 8 april in actie tijdens deze smaakvolle wedstrijd en hij kreeg zijn beloning afgelopen maandag.

Koopman kreeg de Weegen bokaal uitgereikt tijdens de voorjaarsbijeenkomst van het Guilde des Maîtres Fromagers aux Pays-Bas. Het is niet de eerste keer dat hij in de prijzen valt. De ondernemer behaalde de tweede plaats in 2016 en 2023 en een eerste plaats in 2022.

Instinkers

“Het moeilijkste is het herkennen van een kaas gebaseerd op een klein stukje dat je te proeven krijgt, want ook dit jaar zaten er een paar instinkers bij. Zo wordt de Cashel Blue vaak verward met de Danish Blue of Gorgonzola Piccante. Daarnaast is het lastig onderscheid te maken tussen Beaufort, Fontina en Comté”, vertelt Luuk Koopman.

Dit jaar waren 305 van de 360 punten voldoende om de Huber van de Weegen bokaal mee naar huis te nemen. Daardoor mag Koopman zichzelf een jaar lang ‘De beste buitenlandse kaasproever van Nederland’ noemen.

Foto van winnaar Luuk Koopman (Foto: aangeleverd).