BERGEN NH – In alle dorpen van de gemeente Bergen zijn markten te vinden deze zomer. Een overzicht.

Kunstmarkt en weekmarkt Bergen

Liefhebbers van kunst en gezelligheid kunnen in Bergen terecht op de kunstmarkt rondom de Ruïnekerk. Hier staan ongeveer zeventig kramen met werken van kunstenaars uit het dorp, de omgeving en daarbuiten. Elke week verschilt het aanbod. Deze markt is te bezoeken op donderdag tot en met 31 augustus en duurt van 16.00 tot 21.30 uur. 

Een weekmarkt is er elke zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur. Deze is te vinden rondom de Ruïnekerk. In 2018 is deze markt verkozen tot ‘Beste Markt van Nederland’.

Kunstmarkt Bergen aan Zee

Een kunstmarkt in Bergen aan Zee is te bezoeken op zondag 13 augustus en duurt van 11.00 tot 17.00 uur. Kunstenaars uit het hele land en lokale artiesten presenteren hier hun kunst, van schilderijen tot keramiek en van glas tot vilt. De uitnodiging van de organisatie luidt: “Wees welkom voor de markt, de omgeving en mogelijk een terrasje.”

Braderie Schoorl

De braderie in Schoorl op dinsdagavond is te vinden in het centrum van het dorp. De circa vijftig kramen hebben van 15.00 uur tot 21.30 uur een breed scala aan koopjes: van kinderkleding tot kunst en van sieraden tot streekproducten. Rond de markt zijn gezellige terrassen.

Er worden clincs georganiseerd, namelijk skaten, slacklinen en mountainbiken of ga met de boswachter mee op beestjessafari. Op de meeste avonden is er een live optreden op het klimduin. Verder zijn er foodtruck met versnaperingen voor tussen het struinen langs de kramen door.

Avondbraderie Groet

De Dorpsvereniging Groet organiseert in juli en augustus elke maandagavond van 17:00 tot 21:00 uur de avondbraderie in Groet op de Kerkbrink rondom het bekende witte kerkje. Op de terp van de kerk is er tijdens elke braderie live muziek en wekelijks zijn er verrassende acts voor de kinderen. 

Kofferbakmarkt Camperduin

Camperduin heeft tot en met 26 augustus op zaterdagen een kofferbakmarkt op het fietspad langs de Hondsbossche Zeewering. Hier zijn tweedehands goederen te koop, aangeboden vanuit de auto, bakfiets of uitstalling naast de auto.

Braderie, weekmarkt en rootsmarkt Egmond aan Zee

Egmond aan Zee bruist deze zomer nog eens extra van gezelligheid tijdens de zomerbraderie op woensdagavonden. Deze duurt tot en met eind augustus. Van 16.00 uur tot 21.30 uur is op de braderie een grote verscheidenheid aan kramen te vinden. Het hele dorp is gevuld met muziek, marktkramen en vooral veel gezelligheid. Ook zijn de winkels en de horeca geopend.

Verder zijn er activiteiten, attracties en lokaal talent te vinden. En op meerdere woensdagen verzorgt Gejut een programma voor de jeugd op het Nijntjeplein bij de hoofdstrandopgang. Theatrale figuren in sprookjesachtige kostuums ontvangen de kinderen voor één van de gratis activiteiten. 

Een weekmarkt is er elke donderdag op het Burgemeester Eymaplein, van 08.00 tot 13.00 uur.

Daarnaast is zijn er rootsmarkten op de Boulevard Noord in Egmond aan Zee. De eerstevolgenden zijn op 13 augustus en 8 september.

Onderwerpen hier zijn bijvoorbeeld biologisch tuinieren, vergeten groenten, kruiden, fruit en bloemen, oerkruiden, duurzaam doe het zelf, groene kunst, alternatieve energie, zelfvoorzienend leven en boeiende bedrijven. Verder zijn hier te vinden kleurrijke kleding, natuurlijke cadeautjes, proeverijen, boeken, lokaal voedsel en elfjes en kabouters. De rootsmarkt is van 11.00 tot 17.00 uur te bezoeken.

Grijze Markt Egmond-Binnen

De Grijze Markt tijdens het feest Egmond op z’n Kop in Egmond-Binnen is eveneens niét te missen. Deze is te bezoeken op vrijdag 18 augustus.