BERGEN NH – In alle dorpen van de gemeente Bergen zijn markten te vinden deze zomer. Een overzicht.

Kunstmarkt en weekmarkt Bergen

Liefhebbers van kunst en gezelligheid kunnen in Bergen vanaf 7 juli terecht op de kunstmarkt rondom de Ruïnekerk. Hier staan ongeveer zeventig kramen met werken van kunstenaars uit het dorp, de omgeving en daarbuiten. Elke week verschilt het aanbod. Deze markt is te bezoeken op donderdagavond van 7 juli tot en met 25 augustus en duurt van 16.00 tot 21.00 uur. Een weekmarkt is er elke zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur. Deze is te vinden rondom de Ruïnekerk.

Kunstmarkt Bergen aan Zee

Een kunstmarkt in Bergen aan Zee op zondag 3 juli duurt van 11.00 tot 17.00 uur. Kunstenaars uit het hele land en lokale artiesten presenteren hier hun kunst, van schilderijen tot keramiek en van glas tot vilt. De uitnodiging van de organisatie luidt: “Wees welkom voor de markt, de omgeving en mogelijk een terrasje.”

Braderie Schoorl

De braderie op dinsdagavond is in juli en augustus te vinden in het centrum van Schoorl. De circa vijftig kramen hebben van 17.00 uur tot 21.30 uur een breed scala aan koopjes: van kleding tot speelgoed en van sieraden tot vers gebrande noten. Rond de markt zijn gezellige terrassen. Elke week is er een ander thema, zoals streekgerechten bij de foodtrucks, tamboergroepen of klankschalen. De Duinvoetweg bij het klimduin verandert wekelijks in een foodmarkt. Hier bieden foodtrucks versnaperingen voor tussen het struinen langs de kramen door. Staand eten is niet nodig, want op het foodplein staan voldoende tafels. Het laatste uur van de markt gaan live-artiesten optreden, zij presenteren akoestische muziek.

Avondbraderie Groet

De Dorpsvereniging Groet organiseert elke maandagavond in juli en augustus van 17.00 tot 21.00 uur gezellige, sfeervolle en romantische avondbraderieën in Groet. Het braderieterrein is op de Kerkbrink rondom het bekende witte kerkje.

Kofferbakmarkt Camperduin

Camperduin heeft van 2 juli tot en met 27 augustus op zaterdagen een kofferbakmarkt. Deze is te vinden op het fietspad langs de Hondsbossche Zeewering. Hier zijn tweedehands goederen te koop, aangeboden vanuit de auto, bakfiets of uitstalling naast de auto. Iedereen die zijn spullen op de markt wil verkopen kan zich vanaf 08.00 uur melden bij de poort van de werkweg onderlangs de Hondsbossche Zeewering.  Vantevoren inschrijven is niet nodig, want langs de 5 kilometer lange Hondsbossche Zeewering is er voldoende ruimte.

Braderie, weekmarkt en rootsmarkt Egmond aan Zee

Egmond aan Zee bruist deze zomer nog eens extra van gezelligheid tijdens de braderie op woensdagavonden. Deze duurt tot en met eind augustus. Dan zijn ook de winkels en de horeca geopend. Een weekmarkt is er elke donderdag op het Burgemeester Eymaplein, van 08.00 tot 16.00 uur. Daarnaast is zijn er drie rootsmarkten op de Boulevard Noord in Egmond aan Zee. Onderwerpen hier zijn bijvoorbeeld biologisch tuinieren, vergeten groenten, kruiden, fruit en bloemen, oerkruiden, duurzaam doe het zelf, groene kunst, alternatieve energie, zelfvoorzienend leven en boeiende bedrijven. Verder zijn hier te vinden kleurrijke kleding, natuurlijke cadeautjes, proeverijen, boeken, lokaal voedsel en elfjes en kabouters. Deze vrijdagmarkt staat er iedere tweede vrijdag van de maand van juli tot en met september, namelijk op 8 juli, 12 augustus en 9 september. De rootsmarkt is van 11.00 tot 17.00 uur te bezoeken.

(Foto: Watgaanwedoen.nl)