BERGEN – De juniorambassadeurs uit Bergen sloten woensdagmiddag 29 juni een jaar af waarin ze zich verdiepten in de geschiedenis van hun woonplaats Bergen, onder leiding van de Historische Vereniging Bergen (HVB).

De Bergenaren, van verschillende basisscholen in dit dorp, kwamen bijeen in de brandweerkazerne in Bergen. HVB-voorzitter Niek Weel gaf de kinderen om de beurt een getuigschrift op naam, een amassadeursmedaille en een boek over de geschiedenis van Bergen. Uiteraard bracht hij de jonge Bergenaar de felicitaties over. “Jullie hebben het afgelopen jaar heel veel geleerd, we zijn trots op jullie”, benadukte Weel. “Jullie weten nu een heleboel van Bergen en dat was precies de bedoeling. Ik adviseer jullie om dit op je cv te zetten. Dat je op zo’n jonge leeftijd al juniorambassadeur was, maakt indruk.”

Van dodenherdenking tot verhalenontdekkingstocht

Frans Leijen van de werkgroep Jeugd van de vereniging is eveneens blij met de grote inzet van de kinderen in het afgelopen jaar. “Ik dank jullie zeer voor jullie belangstelling en inzet.” Leijen gaf aan dat de juniorambassadeurs de kans hadden deel te nemen aan dertien activiteiten. Zo bezochten ze de Ruïnekerk en maakten de jonge Bergenaren een excursie door het oude gedeelte van Bergen. Ze waren aanwezig bij de herdenking van de slachtoffers van de Holocast en de dodenherdenking op 4 mei. Ze namen deel aan de workshop verhalen vertellen en bezochten twee keer het Regionaal Archief in Alkmaar.

Zes juniorambassadeurs namen deel aan de openluchtvoorstelling van het Mirakel van Bergen die begin april gespeeld werd op de Schapenlaan in Bergen. Samen met leden van musicaltheaterschool Mille Stelle uit Bergen vertelden zij het verhaal van de Elisabethvloed van zeshonderd jaar geleden. Verder was er een verhalenherdenkingstocht op 4 en 5 mei, een fietsexcursie en een wandeling door het Oude Hof.

‘Zien wat anderen niet kunnen bekijken’

Vier kinderen gaven om de beurt een korte presentatie over het juniorschap. Wourick van de Adriaan Roland Holstschool vond de verhalen die hem ter oren kwamen mooi en interessant. “Ik heb er veel van geleerd en het was gezellig en leuk. Toen we door Bergen liepen, hoorde ik veel dingen waarvan ik nog nooit had gehoord. Bedankt dat ik dit mocht meemaken. Ik hoop dat andere kinderen het na mij net zo waarderen als ik dat gedaan heb”.

Samuël van de Bosschool ontdekte dat sporen uit het verleden op veel plekken is terug te vinden. “Wij kregen de kans om te zien wat anderen niet kunnen bekijken.” IJsbrand en Wixie vonden een bezoek aan de oude begraafplaats uit de negentiende eeuw extra interssant. Wixie vindt het boeiend om nu te weten dat priesters vroeger op een andere manier begraven werden dan andere gelovigen.

Volgend jaar opnieuw…

De Historische Vereniging Bergen gaat volgend seizoen opnieuw juniorambassadeurs opleiden. En de kinderen die nog een jaar extra kennis willen vergaren over Bergen, krijgen de kans dit te doen. Maar ook nieuwkomers zijn welkom.

Niek Weel feliciteert Rover met zijn juniorambassadeursschap (Foto: RTV80)
De juniorambassadeurs (Foto: RTV80)
Deze kinderen lieten zich interviewen voor RTV80 TV. Van links naar rechts: Isabel, Stella, IJsbrand, Wixie en Wourick. (Foto: RTV80).
Frans Leijen, werkgroep Jeugd Historische Vereniging Bergen (Foto: RTV80)