SCHOORL – Midwinterhoorngroep Van hakken komt blazen is 4 december te zien en te horen tijdens het ‘aanblazen’ bij Buitencentrum Schoorlse Duinen.

Vanaf 12.00 uur wordt in Bosbrasserie IJgenweis een demonstratie midwinterhoornbouwen gegeven. Van 14.00 uur tot 16.00 uur is in de duinen een midwinterhoornwandeling uitgezet. Routekaartjes zijn te verkrijgen bij de balie van het Buitencentrum en bij IJgenweis. Om 16.00 uur komen alle blazers tesamen bij de kleine poel voor het ‘heidens kabaal’.

Hiermee wordt het midwinterhoornseizoen 2016 geopend. Midwinterhoornblazen is een eeuwenoude traditie die vooral veel in Twente en in de Achterhoek voorkwam. ‘Dat kunnen wij ook’, dacht Piet Zomerdijk uit Sint Pancras in 2011. Hij begon met het organiseren van een cursus midwinterhoornbouwen.

Nu vijf jaar later is een actieve midwinterhoorngroep in Noord-Holland die deze traditie uit het oosten van het land in het westen voortzet. De leden van deze groep vertellen met passie over hun midwinterhoorn, hoe je de hoorn bouwt en bespeelt.

Een midwinterhoorn wordt gemaakt van een berken- elzen- of wilgenstam die al van nature een bepaalde kromming heeft. Na het schillen van de bast wordt de stam in twee delen gezaagd en over de gehele lengte uitgehold. Als mondstuk wordt een klein stukje speciaal gesneden vlierhout of een andere houtsoort gebruikt.

Vervolgens worden de twee helften weer tegen elkaar geplaatst.Piet Zomerdijk geeft sinds zijn ervaring in Ulft cursussen op scholen en aan groepen.

Zijn passie voor de midwinterhoorn deelt hij met liefhebbers die bij hem de cursus volgden. Daaruit is ook de blaasgroep Van hakken komt blazen ontstaan. Samen treden ze op verschillende plekken in Nederland op. Voor onze jaartelling gebruikten de Germanen de midwinterhoorn om met de geluiden de zon terug te roepen na de donkere winter.

Meer informatie op https://www.staatsbosbeheer.nl/midwinterhoornblazenschoorl Buitencentrum Schoorlse Duinen ligt aan de Oorsprongweg 1 en is dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Heidens kabaal bij de kleine poel.

Geef een reactie