EGMOND AAN ZEE – Dertig portretten van mensen, wiens namen te zien zijn op het Visserijmonument in Egmond aan Zee, maken het honderdjarig bestaan van het monument en de bijbehorende Visserijherdenking extra bijzonder dit jaar.

Dertig namen op het Vissersmonument in Egmond aan Zee, grotendeels van mensen die op zee zijn omgekomen tijdens de Eerste Wereldoorlog, hebben nu een gezicht. Dorpsbelangen Egmond ‘Parel’ aan Zee ontving van nabestaanden foto’s van de slachtoffers na een oproep hiertoe en het nodige speurwerk. De dorpsvereniging laat de gezichten zien tijdens de Visserijherdenking in de Oud-Katholieke Kerk in Egmond aan Zee op vrijdag 17 juni. Deze herdenking in de kerk start om 19.45 uur direct na de bijeenkomst bij het monument.

Boekje ’30 portretten’

Parel aan Zee laat de gezichten, met verhalen over de vissers, ook zien in het boekje ’30 portretten’. Andrea Rijtema van Dorpsbelangen ‘Parel’ aan Zee: “Veel zeer jonge mensen zijn omgekomen. Als je er bijvoorbeeld achter komt dat op 13 en 14 oktober 1916 binnen één gezin een vader (43) en twee zoons (13 en 15 jaar!) op zee zijn gebleven, dan doet je wel wat.”

Ceremonie bij het monument

Op vrijdag 17 juni houden voorzitter Marieke Sibarani van de ‘Parel’ en burgemeester Lars Voskuil een toespraak tijdens de ceremonie bij het monument die om 19.00 uur begint. Hier worden alle 122 namen genoemd die op het monument staan en hadden moeten staan. Daarna gaat het gezelschap in een stille tocht naar de Oud-Katholieke Sint Agnes kerk waar de herdenkingsdienst vanaf 19.30 uur plaatsvindt. De portretten blijven hier tot maandag staan.

Expositie in het botenhuis

De expositie ’30 Portretten’ wordt zaterdag 18 juni in het botenhuis van de Egmonder Pinck feestelijk geopend door de Zâalnêelden. Van 10.00 tot 16.00 uur is het botenhuis geopend en vanaf 11.00 uur treden de Zâalnêelden op. Het botenhuis is gevestigd aan Boulevard Zuid 3 in Egmond aan Zee. Hier is ook het boekje verkrijgbaar. De kosten hiervan bedraagt €7,50. ‘Parel’-leden betalen €2,50. De dorpsvereniging gaat de opbrengst vervolgens gebruiken voor het doen van andere pojecten.

Jeugd is betrokken

Dorpsvereniging Parel aan Zee betrekt ook de jeugd van Egmond aan Zee bij de historie van het dorp. Dat gebeurt samenwerking met ‘Gejut’, een winkel, atelier, galerie en workshopruimte die bezoekers ‘dichterbij de zee brengt’. Zo vertelde Egmonder en ‘Parel’-bestuurslid Gerjan Zwaan in het gebouw van Gejut aan de Voorstraat over het overlijden van zijn grootvader en andere familieleden. Hij liet de kinderen weten welke drama’s er zich binnen bepaalde families afspeelden. Zwaan: “Het is goed dat die kennis wordt doorgegeven aan volgende generaties. Het maakt een wezenlijk onderdeel uit van wie we zijn.”

Andrea blijft open staan voor informatie over de vissers die op zee zijn omgekomen. “Het zou mooi zijn als ze uiteindelijk allemaal een gezicht krijgen, maar dat zal wel teveel gevraagd zijn…”.

Visserijmonument Egmond aan Zee (foto Andrea Rijtema, DreDesign)
Cover van het boekje (Foto Andrea Rijtema, DreDesign)