BERGEN NH – Tijdens de jaarlijkse Herdenking op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Die dag waren er ook dodenherdenkingen in de verschillende dorpen van de gemeente Bergen.

Bergen

De dodenherdenking in Bergen vond plaats in de Ruïnekerk en – na een stille tocht – op de Algemene Begraafplaats aan de Kerkedijk.

In de kerk namen onder andere Naomi Stern en Vincent Dekker het woord. Bij de plechtigheid, met als afsluiting het Wilhelmus, was ook wethouder Yvonne Roos-Bakker aanwezig. De aanwezigen liepen in een stille tocht van de kerk naar de de militaire begraafplaats. Daar vond een krans- en bloemlegging plaats. De avond eindigde met een herdenkingsconcert in de Ruïnekerk. De dienst in de kerk en het concert waren rechtstreekst te zien op RTV80.

Egmond aan Zee

De herdenking in Egmond aan Zee vond plaats in de Protestantse Kerk. Burgemeester Lars Voskuil en kinderburgemeester Tygo Fontijn waren hierbij aanwezig namens de gemeente. (Foto’s: ©Dre Design)

Egmond aan den Hoef

De herdenking in Egmond aan den Hoef vond plaats in de Rooms-Katholieke H.M.M. Alacoque Kerk. Namens de gemeenteraad was Jan Houtenbos in de kerk aanwezig. Muziekvereniging Lamoraal van
Egmont zorgde voor de muziek. (Foto’s: J. Idema)

Egmond-Binnen

De herdenking in Egmond-Binnen vond plaats in de Abdijkerk, met muzikale omlijsting van
muziekvereniging Eensgezindheid. Wethouder Ernest Briët was hierbij aanwezig
namens de gemeente. (Foto’s: A. Tervoort)

Aansluitend aan de herdenking vond in Egmond aan Zee, Egmond aan den Hoef en
Egmond-Binnen een kranslegging plaats.

Schoorl en Zijpersluis

Voor de inwoners van Schoorl, Groet en Camperduin was er op 4 mei een plechtigheid op de Algemene Begraafplaats van Schoorl bij de vier oorlogsgraven. Hier sprak wethouder Marco Wiesehahn-Vrijman. Hier was een bloemenlegging bij de graven. Op het monument voor de weggevoerde joden werd een steentje gelegd. (Foto’s: G. Becker)

Vervolgens was er een stille tocht naar Oorlogsmonument Zijpersluis aan de N9 voor een gezamenlijke herdenking voor de inwoners van Schoorl, Groet en Camperduin. Hierbij was aanwezig een delegatie vanuit de gemeente Schagen en wethouder Marco Wiesehahn van de gemeente Bergen.

Na twee minuten stilte werden er kransen en bloemen gelegd. Namens de gemeenteraad van Bergen legt Alexandra Otto-van der Ende een bloemstuk neer.

Zie voor meer informatie over de dodenherdenkingen in de gemeente Bergen de website van RTV80. Ook goed om te weten: op 5 mei brengen de lopers van Team Egmond het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar de Egmonden. Dat doen ze in Estafettevorm.