REGIO – Tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag in het weekend van 14 en 15 mei openen molens en gemalen hun deuren. Geïnteresseerden kunnen op bezoek bij molenaars en genieten van de draaiende wieken in het mooie Noord-Hollandse landschap. Zo ook bij molens uit Groet, Schoorldam en Egmond.

Deelnemende molens

Twaalf poldermolens en drie gemalen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier doen mee aan deze feestelijke dagen, waarvan er zes van binnen te bezoeken zijn. De Groetermolen aan Hargerweg 12 in Schoorldam en de Sluismolen in Alkmaar zijn niet open voor het publiek, maar hier is het molenerf wel toegankelijk en ontvangen de molenaars het publiek. De Wimmenumer Molen aan Krommedijk 2 in Egmond aan den Hoef is geopend en de molen Kijkduin aan Molenweg 13 in Schoorl is uitsluitend zaterdag toegankelijk. Geopend is eveneens de Grebmolen aan Molenweg 1 in Warmenhuizen. Deze is op beide dagen te bezoeken van 11.00 tot 16.00 uur. In de lijst met te bezoeken molens staan eveneens genoteerd poldermolen De Dog (Uitgeest), de Geestmolen (Alkmaar), de Groenveldse molen (Groenveld), de Katwouder of Kathammer molen (Katwoude) en Molen LQ (Burgerbrug). De Menningweermolen (Grootschermer), de Noordermolen (Akersloot), de Veenhuizermolen (Heerhugowaard) en de Westermolen (Nieuwe Niedorp) draaien om de dag feestelijk bij te staan, maar zijn niet toegankelijk voor publiek. Volgens Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is het ook de moeite waard om het Gemaal Beetskoog (Oudendijk), Museumgemaal Wilhelmina (Schermerhorn) en het voormalige Stoomgemaal Vier Noorder Koggen (tegenwoordig het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik) te bezoeken. Bekijk de website van het hoogheemraadschap voor meer informatie over de molens en hun openingstijden tijdens de Nationale Molen en Gemalendag. Zie ook de website van de Hollandsche Molen.

Blik op het verleden

Al in de vijftiende eeuw speelden molens een grote rol bij het regelen van het waterpeil. Het eerste bericht over een Noord-Hollandse poldermolen dateert uit 1407/1408. Het ging om een molen in de buurt van Alkmaar. In een klein poldertje kon één molen het water gemakkelijk de baas, maar in de grote Schermerpolder stonden er meer dan vijftig. Dit ballet van honderden draaiende wieken is allang niet meer. Na 1870 brak de stoomtechniek door en vervingen de stoomgemalen de poldermolens. Later volgden de gemalen op diesel en vervolgens op elektriciteit. Gelukkig vielen niet alle poldermolens en oude gemalen onder de slopershamer. Ze vormen tegenwoordig karakteristieke elementen in het landschap. Nu de kans om ze van dichtbij te beleven en terug te gaan in de tijd. 

Poldermolen de Dog (Uitgeest)