SCHOORL – Samen de handen uit de mouwen steken in de Schoorlse duinen kan bij Staatsbosbeheer op zaterdag 5 november tijdens de Natuurwerkdag. Hier kunnen deelnemers meehelpen om de heide open te houden onder begeleiding van de boswachters en vrijwilligers van Staatsbosbeheer.

De deelnemers werken in het Dijkgatbos. Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer heeft dit bos op sommige plekken nog vrij harde overgangen tussen het bos en de kruidenrijke graslanden eromheen. Daarom werken de deelnemers langs de bosranden aan een meer geleidelijke overgang.

“Dit betekent dat de (jonge) boompjes die daar opgekomen zijn gesnoeid en teruggezet gaan worden, zodat er meer licht op de bodem komt. Hierdoor komt er ruimte voor andere planten en struiken. Dit is belangrijk voor sommige soorten (broed)vogels, en voor veel insecten.”

De heide opschonen in de Schoorlse duinen

Op de heide in de Schoorlse duinen gaan deelnemers aan de slag voor insecten, zandhagedissen en vogels op de hei, laat Staatsbosbeheer weten.

“Ze verwijderen jonge boompjes en struiken, zoals de Amerikaanse vogelkers. Dit om de hei te behouden; anders groeit ze dicht. Door het heidegebied open te houden, worden veel soorten geholpen die in het open heidegebied hun thuis hebben. De bloeiende heide in augustus geeft bovendien voedsel aan de bijen.”

Aanmelden voor de Natuurwerkdag

De Natuurwerkdag is een initiatief van de twaalf provinciale Landschapsbeheerorganisaties. Elk jaar, op de eerste zaterdag van november, gaat heel Nederland helpen in de natuur.

Het werk is geschikt voor iedereen die lichamelijk in goede conditie is. Ook kinderen vanaf circa acht jaar zijn (onder begeleiding van een volwassene) welkom om mee te helpen.

Op elke locatie zijn er eenvoudige en toegankelijke klussen te doen. Ook is er op elke Natuurwerkdag-locatie een locatiecoördinator die vragen beantwoordt, zo laat Staatsbosbeheer weten.

Meer informatie en aanmelden kan via de website van de natuurwerkdag.

(Aangeleverde foto)