SCHOORL – Voormalig eurocommissaris en minister Neelie Kroes kwam dinsdagavond 16 februari naar De Blinkerd in Schoorl. Ze sprak daar met inwoners van de gemeente Bergen over nieuw leiderschap, vertrouwen in de politiek en vrouwen aan de top. Ook kwamen anekdotes aan bod die haar uitzonderlijke carrière rijk zijn.

Kroes startte als raadslid in Rotterdam, was staatssecretaris en minister van Verkeer en Waterstaat en vice-president van de Europese Commissie.

Op uitnodigingen van VVD Bergen opende Neelie Kroes de avond met een pleidooi om politiek actief te worden. Kroes zegt hierover: “Als je de samenleving wilt veranderen dan moet je stemmen of nog beter actief worden in de politiek. Dat is de plek waar je het verschil kan maken.
Wat je schrijft op facebook is een mening. Als je de politiek ingaat wordt zoiets een
standpunt. Dat is het begin van beleid en verandering”.

Vertrouwen terugwinnen

Een andere vraag was hoe je het vertrouwen in de politiek terugwint als dat laag is, zoals in Bergen. Wethouder van den Beld noemde het beestje bij de naam. “Het vertrouwen in de
Bergense politiek is 15%. Dat is heel laag”. Kroes maakt een korte opsomming: “Allereerst, wees eerlijk. Oftewel, vertel het hele verhaal. Ten tweede, ga op de mensen af en luister. Neem daarna de mensen mee in alles wat je doet. Zo maak je dingen transparant.”

Social Media

Kroes was vanuit verschillende functies nauw betrokken bij de ontwikkeling van onze
online wereld. Over onze sociale media zegt ze: ‘Online kan je anoniem een mening
geven en roept niemand je ter verantwoording. Dat kan niet. Online moeten we
hetzelfde gedrag gaan vertonen als offline. Ook daar moeten we respect hebben
voor elkaar.”

Vrouwen in de tech-wereld
Een jonge tech-ondernemer vraagt Neelie: ‘Hoe hou ik mij staande in een door mannen gedomineerde tech-wereld’. Kroes adviseert als voormalig gezant van de Startup Delta: ‘Vrouwen
zijn vaak te bescheiden. Ook zijn ze nogal eens risicomijdend. Daarnaast vind ik dat vrouwen elkaar veel meer ondersteunen. En vooral doorzetten, met een olifantenhuid. En als laatste overtuig met argumenten’.

Foto: VVD Bergen (organisator van deze bijeenkomst)