EGMOND AAN DEN HOEF – “Er gebeuren de laatste tijd ‘maffe’ dingen in Egmond aan den Hoef”, laat een politiewoordvoerder desgevraagd weten aan RTV80.

De politie waarschuwt inwoners voor een man die zich voordoet als medewerker van het Rode Kruis en langs de deuren gaat. Daarnaast is een nep-agent actief die ‘Hoevers’ belt. Ten derde is er commotie over een man die foto’s maakt van woningen in het dorp.

De tekst loopt onder de foto door.

‘Vraag om vierhonderd euro’

De woordvoerder praat allereerst over de zogenaamde Rode Kruis-medewerker. “Inwoners belden de politie op 11 en 23 april nadat deze man was langsgekomen. Hij vroeg de inwoners om vierhonderd euro te betalen voor noodpakketten, of te kiezen voor elk ander bedrag. Deze man is niét van het Rode Kruis. Wij hebben hem niet kunnen aanhouden.”

Dan een heel ander verhaal. Een incident vond dinsdagavond plaats in Egmond aan den Hoef. Toen ging een medewerker van Ziggo langs de deuren om abonnementen te verkopen. De man kon zich legitimeren, maar had geen Ziggo-kleding aan. Omdat inwoners de man wantrouwend benaderden, belde hij zelf de politie. Volgens de woordvoerder is hij niet nep, maar een echte medewerker van Ziggo. “We hebben niets illegaals ontdekt.”

Foto’s van woningen

Verder laat de politie weten dat een man inwoners in Egmond aan den Hoef belt met de mededeling dat hij bij de politie werkt. De man liet weten dat hij iemand heeft aangehouden die het adres van de gebelde inwoner op een papiertje heeft staan en hiermee rondliep. “Een maf verhaal”, benadrukt de politiewoordvoerder.

“Gelukkig zijn de mensen die de man aan de telefoon hadden scherp en gingen ze nergens op in”, vertelt de politiewoordvoerder aan RTV80. “Een inwoner liet de nep-agent weten eerst met een zoon of dochter te willen bespreken hoe hiermee om te gaan. Een ander hing meteen op.”

De politie bevestigt dat de man niét bij de politie werkt. “Wij zijn het in ieder geval niet.”

‘A very beautiful house’

Verder communiceerden inwoners van Egmond aan den Hoef de afgelopen maand op Facebook over een man die woningen zou fotograferen in het dorp. ‘Er loopt een verdachte man rond op de Driehuizerweg. Hij liep ons huis en auto’s te filmen. Mijn vriend kwam achter hem aan en vroeg wat hij moet. Hij zei: It is a very beautiful house and I show it to my girlfriend. Geloof je het zelf’, schrijft een bewoner op Facebook.

Ook drie anderen hadden de man met camera in het vizier, namelijk op bedrijventerrein De Weidjes, op de Slotweg en de Prinses Beatrixlaan en omgeving. ‘Niet fijn dat zo iemand door het dorp struint.’ Iemand op social media zegt dat de man een blauwe bus met een Pools kenteken bezit.

‘Verdachte situatie? Bel de politie’

Wijkagent Robert de Boer laat weten bekend te zijn met de conversaties op Facebook. Daarentegen hebben inwoners hem niet rechtstreeks benaderd met dit verhaal. De Boer vraagt inwoners van Egmond aan den Hoef om de politie te bellen als ze de man wederom foto’s zien maken. Natuurlijk is de politie ook geïnteresseerd in andere verdachte situaties die zich mogelijk voordoen. Het nummer van de politie is 0800-8844.