BERGEN – Voorzitter Niek Weel van de Historische Vereniging Bergen (HVB) is dinsdagavond afgetreden. Dat deed hij tijdens een bijzondere ledenvergadering in een volle Ruïnekerk. Peter van Huissteden nam de voorzittershamer van hem over.

Weel moest na achttien jaar voorzitterschap statutair aftreden. Hij werd na een applaus benoemd tot erevoorzitter. Uit monde van vicevoorzitter Leo Rotthier bedankten de zittende bestuursleden Niek Weel “voor zijn fantastische voorzitterschap: van verbinden, inspireren, luisteren en enthousiasmeren”. “Een echt mensenmens, een voortreffelijke voorzitter.”

Niek Weel overhandigde vervolgens de voorzittershamer aan de nieuwe voorzitter Peter van Huissteden.

Juniorambassadeurs

Voorafgaand aan de overdracht behandelden de leden enkele agendapunten en hield Jesse van Dijl van het Regionaal Archief Alkmaar een voordracht met foto’s onder de naam ‘Het Bergen van weleer’.

Later op de avond keken de aanwezigen naar een korte filmimpressie over de activiteiten van de juniorambassadeurs van het afgelopen jaar. Deze jonge ambassadeurs zijn basisschoolleerlingen uit het dorp Bergen die van alles leren over de geschiedenis van Bergen onder auspiciën van de vereniging.

Grote historische vereniging

De HVB kijkt terug op een bijzonder jaar met de viering van haar dertigbestaan en is inmiddels met 2130 leden één van de grootste Historische Verenigingen van Nederland met als uniek aspect de juniorambassadeurs. Dat liet Marry Ranzijn van HVC na afloop van de vergadering weten.

Ranzijn: “Buiten de ledenvergadering en lezing was het voor de leden vooral ook een avond van elkaar gezellig ontmoeten met een hoog reüniegehalte.”