EGMOND AAN ZEE – Het Museum van Egmond in Egmond aan Zee heeft sinds kort iets nieuws, namelijk een uitdagende quiz voor de wat oudere jeugd en jongelui. Voor jongere kinderen is er een plaatjesquiz en zijn er aankleedpoppen. Nieuwsgierigen kunnen hiervan kennisnemen in de herfstvakantie. De toegangsprijs is voor de groep van 4 t/m 17 jaar gedaald naar € 2,- (inclusief de quiz).

.
In het museum zijn onder andere schilderijen te zien van Roeland Koning. Deze schilder woonde in Egmond aan Zee van 1924 tot 1927 maar ook daarna legde hij Derpers vast op zijn doeken. Omdat er maar weinig Egmonders wilden poseren, zijn het juist Aris en Jannetje (en nog enkele anderen) die op menig schilderij staan afgebeeld. Zo komt Jannetje Krab-de Groot (Jannetje Boes) ook voor op het schilderij ‘Egmondse vissersvrouwen’, dat met hulp van vele gulle gevers en de gemeente deze zomer kon worden aangeschaft. Daar is veel belangstelling voor. Onlangs heeft het museum bovendien nog twee tekeningen geschonken gekregen. Daarmee is het totaal aan Roeland Koning werken in het museum op 14 gekomen, een bijzondere collectie.

.
Elk schilderij in het Museum van Egmond vertegenwoordigt iets van de bijzondere geschiedenis van het zeedorp. Daarover is nog veel meer in het museum te vinden: het derper visserskamertje en schuurtje, de oude roeireddingboot, glas-in-loodramen (ook van een monnik en van een ridder, want eens waren zij de baas in Egmond aan Zee) en de klok van de kerk die in zee is gestort. Het verloren gegane Egmond spreekt zeer tot de verbeelding. Er is bovendien een tentoonstelling over Egmond in de Tweede Wereldoorlog.

.
Museum van Egmond is gevestigd aan Zuiderstraat 7 in Egmond aan Zee. Het museum blijft dit jaar een maand langer open, elke middag van 14.00 – 17.00 uur tot en met 30 november. Op www.museumvanegmond.nl staat veel informatie over de drie Egmonden in heden en verleden, onder andere een rondwandeling door Egmond aan Zee.

Foto: ‘Het Aardappelrooien’, schilderij van Roeland Koning – 1925 (Foto: Frits van Eck).