EGMOND-BINNEN – In de donkere dagen van de Tweede Wereldoorlog werden de serene kloostermuren van de Abdij van Egmond overschaduwd door onrust en gevaar. Het verhaal van deze roerige periode wordt nu voor de eerste keer verteld in een aangrijpende expositie, gebaseerd op de persoonlijke dagboekfragmenten van een broeder die de grimmige realiteit van de oorlog aan den lijve ondervond.

Tijdens de bezettingstijd hebben de monniken van de Abdij van Egmond tumultueuze tijden doorgemaakt. Een deel van hen werd geƫvacueerd, terwijl de Abdij tijdelijk werd gevorderd door de Duitse bezetters.

De achterblijvende monniken openden hun deuren voor gevluchte Italianen, maar werden uiteindelijk zelf gedwongen te vluchten. Deze aangrijpende gebeurtenissen worden nu onthuld aan de hand van foto’s, voornamelijk gemaakt door Pater Nieuwenhuys. Ook zijn te zien de persoonlijke dagboekfragmenten van een broeder die getuige was van de chaos en angst.

Luchtaanval

Een van de indringende passages uit het oorlogsdagboek van de broeder beschrijft een angstaanjagend moment tijdens een luchtaanval: mensen die in paniek door de straten rennen, het geluid van geweervuur en de plotselinge noodzaak om kostbare bezittingen en documenten te verbergen om ze te beschermen tegen plundering.

De expositie heet ‘Fragmenten uit het dagboek van een broeder’ en biedt bezoekers een unieke kans om een zeldzaam inkijkje te krijgen in de oorlogservaringen van de monniken van de Abdij van Egmond. De expositie is te bezichtigen in het museum bij de winkel van de Abdij van Egmond, van dinsdag tot en met zaterdag tussen 11:00 en 16:30 uur.

Op de foto: de evacuatie van een deel van de broeders van de Abdij van Egmond, vastgelegd door Pater Nieuwenhuys.