SCHOORL – Staatsbosbeheer Schoorl onthulde vanmorgen negen nieuwe kabouters die onlosmakelijk verbonden zijn met het kabouterpad. De dwergen vervangen de kabouters die volgens Staatsbosbeheer “hun oude dag diep in het donkere bos in rust gaan beleven”.

Staatsbosbeheer is blij met de kabouters, ontworpen door de Alkmaarse Maaike van Koeverden en gemaakt door Jos Apeldoorn uit Egmond-Binnen. Elke kabouter is op een unieke manier afgebeeld. Ze hebben een rood, geel of blauw mutsje op. Zo staat er één bij een paddenstoel, de ander draagt een lantaarn of een bezempje. Een van de kabouters staat op schaatsen, de ander kijkt gebiologeerd wat er verderop gebeurt. Kinderen die de route lopen, komen deze kabouters onderweg tegen tijdens het doen van opdrachten. Ze lopen naar de paddenstoelentuin, maken een zandtekening, zoeken blaadjes en luisteren naar de vogels.

‘Dwergen hard nodig’

Leerlingen van groep 2 van de Teun de Jagerschool aanschouwden de nieuwelingen als eerste Schoorlaars. Samen met de boswachter Patricia van Lieshout – en met schepjes in hun handen – gooiden zij nog wat extra zand tegen een van de kabouters. Zo is deze steviger in de grond verankerd. Na het plaatsen van de negende kabouter liepen de kinderen met een kabouterrugzakje, kralenketting en een opdrachtenboekje het duinkabouterpad.

Nieuwe, hoge route

Volgens de boswachter zijn de nieuwe kabouters meer dan welkom en hard nodig. “Het hout van de kabouters was rot, ze waren echt aan vervanging toe.” Overigens zijn niet alleen de kabouters nieuw, maar ook één van de twee routes van het kabouterpad. Deze leidt de kinderen nu over het hoogste duin van Schoorl. Ze gaan vervolgens met het klimtouw naar beneden. Van Lieshout: “De oude route ging voorheen niet zo hoog, want toen we met het kabouterpad startten, was er nog geen trap.”

Geen subsidie

De boswachter is blij met de bijdragen van donateurs. Belangrijk was bijvoorbeeld de donatie van de Barry Foundation, een organisatie die voor Schoorl, Groet en Camperduin vernieuwingen mogelijk maakt.

“Sinds we geen subsidie meer ontvangen voor heel veel recreatieve voorzieningen als het Speelbos en het buitencentrum zijn we afhankelijk van donaties. Het is mooi om te zien hoe betrokken iedereen is bij de Schoorlse Duinen en dit mede mogelijk maakt.” Het kabouterpad was het eerste doe- en ontdekpad in de Schoorlse Duinen wat Van Lieshout bijna 25 jaar geleden ontwikkelde. 

Het Kabouterpad is geschikt voor kinderen van vier tot zeven jaar en dagelijks te starten tussen 10.00 en 15.00 uur. Een kaboutertasje, muts en opdrachtenboekje zijn verkrijgbaar aan de balie van het buitencentrum. Buitencentrum Schoorlse Duinen is gevestigd aan de Oorspongweg 1 in Schoorl en is dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op de website van Staatsbosbeheer. (Foto’s: Hans Brouwers/ Habrofotografie).

Zie ook onze video.