KUSTREGIO – Zoals elk jaar is op Goede Vrijdag de klus geklaard: de afrastering tussen strand en duin van Wijk aan Zee tot Den Helder is als nieuw.

De medewerkers van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) plaatsen meer dan 3.500 palen over een lengte van ruim tien kilometer. Ze worden vervolgens verbonden met een dubbele rij ijzerdraad. De afrastering markeert de grens tussen recreatiegebied en de kwetsbare duinen.

Het is bij alle strandopgangen een drukte van belang in de weken voor Pasen. De paviljoens en strandhuisjes worden opgebouwd en HHNK herstelt de afrastering. Het hoogheemraadschap verwijdert in het najaar alle palen en slaat ze op tot de lente zich aandient. Dat is nodig, omdat de afrastering door de wind onder het zand terecht kan komen of juist in zee. Door ze weg te halen en te bewaren, zijn ze jarenlang opnieuw in te zetten.

‘Tien man nodig’

Het is elk jaar een uitdagende klus voor het team onderhoud want in de twee weken voor Pasen zijn dagelijks wel tien man nodig om de klus te klaren. Toch melden zich elk jaar voldoende collega’s, laat een woordvoerder van HHNK weten. (Bron foto: HHNK).