BERGEN NH – De gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo komen met de campagne #Knalweg om te laten zien hoe schadelijk vuurwerkresten zijn.

Samen afsteken, is samen opruimen, volgens de nieuwe vuurwerkcampagne van de vier BUCH-gemeenten. Van 27 december tot en met de jaarwisseling loopt de campagne #Knalweg en krijgen vuurwerkkopers op social media tips hoe om te gaan met hun vuurwerkresten. Op de speciale website knalweg.nl kan iedereen alles nog eens goed nalezen.

Ook alle vuurwerkverkooppunten sluiten zich aan en geven bij iedere aankoop een speciale flyer mee hoe vuurwerkresten het beste opgeruimd kunnen worden.

Plastic en giftige materialen

Vuurwerkresten zien er niet alleen vies uit, ze zijn ook gevaarlijk en vooral heel schadelijk voor het milieu, planten en dieren. Vuurwerkresten bevatten plastics en giftige metalen zoals koper, barium en antimoon. Als deze in de grond terecht komen, richten ze veel schade aan. Uiteindelijk komen ze ook in het grondwater terecht met alle gevolgen van dien.

Bovendien zijn niet ontbrandde vuurwerkresten ook nog extra gevaarlijk voor kinderen en huisdieren. Reden voor de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo om campagne te voeren.

Tips om vuurwerk veilig op te ruimen

Vuurwerk opruimen is zo gedaan, maar er zijn wel een paar tips hoe je dit het beste kunt doen. Doe het bij voorkeur direct op 1 januari, juist ook als het regent. Dan lekken er zo weinig mogelijk resten in de grond. Als je het met elkaar doet, met familie, vrienden of buren, is het ook nog eens gezellig.

Veeg de vuurwerkresten bij elkaar en maak ze nat. Dan kunnen niet ontbrande delen geen schade meer aanrichten. Houd om dezelfde reden huisdieren en kinderen uit de buurt. Doe het natgemaakte vuurwerk in een vuilniszak en gooi het in de grijze restafvalcontainer. Weinig werk en de natuur is je dankbaar.

Alle informatie over het weggooien van vuurwerk kan nog eens rustig nagelezen worden op de website van knalweg. Door even samen op te ruimen, wordt er veel schade voorkomen.

ByEvert