EGMOND AAN DEN HOEF – Ongeveer veertig mensen bezochten woensdagmiddag de open dag van het Slotkwartier in Egmond aan den Hoef, georganiseerd door de gemeente Bergen erfgoedorganisatie BOEi.

De bezoekers bekeken hoe de panden eruit zien en stelden vragen. Zo konden ze te weten komen dat de renovatie van Slotweg 42 en 44 in maart startte en wordt uitgevoerd door Pronk Bouw.

Verwachting: in maart klaar

In nummer 44 wordt een proeflokaal van Brouwerij Egmond gevestigd. Voor nummer 42 zoekt de gemeente nog naar een ondernemende exploitant om bijvoorbeeld een lunchroom of ijssalon te starten.

Het werk aan de buitenkant van Hoeve Overslot is bijna afgerond. Daarna is eerst de restauratie van de binnenkant van nummer 44 aan de beurt.

Volgens erfgoedspecialist John Holtrust-Westerbeek van BOEi is het doel om hiermee in november klaar te zijn, om vervolgens nummer 42 op te pakken. “We lopen een beetje voor op schema, ik verwacht dat we tot maart volgend jaar hiermee bezig zijn.”

Doel is om de authentieke elementen van dit Rijksmonument zoveel mogelijk te behouden tijdens het restaureren, laat een medewerker van Pronk Bouw weten. Hij wijst op ijzers op de muren die door roest zijn gaan uitzetten met als gevolg scheuren in het metselwerk. IJzers die een nieuw leven kunnen hebben, krijgen dit ook. IJzers in een te slechte staat, krijgen vervanging.

De wens om dit soort elementen te behouden is begrijpelijk: deze panden dateren uit 1606.

Kleinkunstpodium blijft bestaan

Overigens wordt ook Hoeve Overslot nog onder handen genomen. De binnenkant van dit pand wordt vanaf 1 november van binnen gerestaureerd, verduurzaamd, van geluidsisolatie voorzien en beter geklimatiseerd, laat de gemeente weten.

In Hoeve Overslot staat een kleinkunstpodium waar wekelijks optredens plaatsvinden. Stichting Hafre mag dit blijven exploiteren. Achter deze ruimte bevindt zich het zogenoemde rariteitenkabinet (ofwel Wunderkammer) met objecten uit een groot deel van de wereld.

Bezoekers kunnen zich hier bijvoorbeeld tegoed doen aan fossielen en mineralen uit zijn ijstijdcollectie, Colombiaans en vroeg-Chinees aardewerk, indianentooien, maskers uit Afrika, een koloniale zeventiendeeeuwse stoel, objecten uit Indonesiƫ en eieren van dinosauriƫrs. Ook is hier een schelpencollectie te zien.

Eigenaar en beheerder Jan van Trigt heeft nu wel last van de verbouwing. “Kijk maar naar het stof en de stukjes steen die naar beneden komen”, vertelt hij. Van Trigt moet in november zijn rariteitenkabinet en schepenverzameling verwijderen om ruimte te maken voor het proeflokaal van de brouwerij. “Ik heb nog geen nieuwe locatie, dus moet ik het opslaan in containers. Dat dit alles hier verdwijnt, doet mij echt heel veel pijn.”

Huys Egmond

Bezoekerscentrum Huys Egmond in de voormalige school en het raadhuis is al gerestaureerd. Deze organisatie vertelt de verhalen over het Slotkwartier waar ooit de grootste en mooiste burcht van Holland was gevestigd. Het was het stamslot van de Heren (later Graven) van Egmont.

De fundamenten hiervan zijn nog te zien, evenals de Slotkapel uit 1433. In Huys Egmond huist overigens ook een vestiging van de bibliotheek.

Binnenkort gaat de gemeente Bergen drie oude foto’s van het Slotkwartier ophangen op de bouwhekken. Dit zijn foto’s aangeleverd door inwoners.