EGMONDEN – “Te bizar voor woorden. Wat een gave nacht en I love it.” Het zijn de woorden van fotograaf Rob Glas uit Egmond aan Zee. Net als vele anderen, poste hij zijn foto’s van het noorderlicht op sociale media.

“En dan te bedenken dat we vanavond weer kans hebben. Dus vanavond ben ik weer met camera op pad”, schreef Nathalie Peters Koopmans uit Egmond aan den Hoef bij de foto’s die zij online zette. Verder is haar dorpsgenoot Joos Janssen enthousiast over het noorderlicht. Hij pakte zijn telefoon vrijdagavond. “Het is prachtig om te zien.” RTV80 toont hun foto’s graag ook even.

Krachtige zonuitbarstingen, langzaam bewegend licht

Maar hoe ontstaat het noorderlicht eigenlijK? Noorderlicht ontstaat door elektrisch geladen zonnedeeltjes die de ruimte in worden geschoten door zonnevlammen. Deze deeltjes raken het magnetische veld van de aarde. Ze worden naar de polen getrokken en botsen daar met de moleculen in de atmosfeer. Daar veroorzaken ze een meerkleurig, wazig en langzaam bewegend licht dat op ongeveer honderd tot duizend kilometer hoogte boven het land zweeft. Het licht is vaak groenig-geel, maar violet tot rood komen ook voor.

De zon is momenteel erg actief en daarnaast zijn er afgelopen dagen krachtige zonsuitbarstingen geweest”, zegt meteoroloog Reinier van den Berg van Buienradar op de website van RTL.

‘Zo mooi is zeldzaam’

“Zo mooi als gisteravond en afgelopen nacht is echt zeldzaam”, laat Weeronline weten. “En ook komende nacht, van zaterdag op zondag, kan het noorderlicht weer zichtbaar worden. Maar het is maar de vraag of het lichtverschijnsel even sterk wordt als afgelopen nacht.”

(Foto’s: Rob Glas).

(Foto’s: Nathalie Peters Koopmans).

(Foto’s: Joos Janssen).