BERGEN – “Ik ben goed getraind en weet wat ik moet doen. God zal mij beschermen”. Het zijn de woorden van soldaat Maikel. In Oekraïne strijdt hij tegen de Russen en tijdens het interview met RTV80 is hij twaalf dagen in Bergen.

“Nadat ik twee jaar heb gevochten, ben ik met verlof en heel dankbaar dat ik nu bij mijn vrouw en kinderen mag zijn.” Hoewel Maikel niet verplicht is om terug te gaan, gaat hij toch. Omdat het volgens hem belangrijk is om zijn mooie land, “en de rest van Europa”, te beschermen. Bovendien wil Maikel zijn kameraden niet in de steek laten. “Als iemand uitvalt, dan komt een ander in gevaar.”

‘Mijn vrouw wist het niet’

De afgelopen twee jaar wist zijn vrouw niet dat hij actief was op gevaarlijke plekken in Oekraïne. Dit om haar niet ongerust te maken. “Toen ik haar dat vertelde, kon ze alleen maar huilen. Maar nu is ze rustig: ik wist niet dat ze zó sterk is!”

Maikel stond RTV80 TV te woord in sportcentrum De Beeck in Bergen, een ruimte die als jongerencentrum én ontmoetingsplek voor Oekraïeners wordt gebruikt. Alexandra Kovtun zorgde voor de vertaling tijdens het gesprek. Ze is verbonden aan de organisatie Bergen Helpt, die Oekraïense vluchtelingen bijstaat.

Geldinzameling voor beschermingssysteem

Haar organisatie zamelde geld in voor het Oekrainse leger, maar liefst 2500 euro. Het leger gebruikt dit geld voor de aanschaf van een REB, een beschermingssysteem tegen Russische drones. Bergen Helpt doneert niet voor de eerste keer. “Vorig jaar hebben we 5000 euro ingezameld voor een drone”, vertelt Alexandra. Het team van Maikel is blij met de gift en dat lieten de soldaten haar deze week weten. Ze schonken de hulporganisatie een Oekraïnse vlag met daarop de namen van de soldaten, bedankjes en wensen.

Bedankje van Oekraïense soldaten. (Foto: Alexandra Kovtun).

Foto van beschermingssysteem voor drones.