EGMOND-BINNEN – “Ik vind dit heel cool”, vertelde de achtjarige Luuk Sentveld vrijdagochtend tegen een RTV80-verslaggever tijdens de officiële ingebruikname van de zijladers door de gemeente Bergen. Ook wethouder Ernest Briët was hierbij aanwezig.

De Egmondse jongen wees naar een onderdeel van de huisvuilwagen en vroeg aan de verslaggever: ‘Waar is dat eigenlijk voor?’ “Een vraag die nog eens extra de interesse van Luuk voor ophaalwagens onderschrijft, liet zijn moeder Leonie weten.

“Van jongs af aan kijkt hij door het raam naar buiten als de wagens voorbij komen. Hij zwaait dan naar de mensen die ermee werken. Daarom is het zo geweldig dat hij nu in de auto mag zitten en met de wethouder een lintje mag doorknippen.”

Luuk zat zelf achter het stuur en leegde vanuit de cabine, en onder begeleiding, twee containers. Zijn klasgenoten van basisschool De Windhoek waren getuigen van dit moment.

Net als de andere drie BUCH-gemeenten Uitgeest, Castricum en Heiloo maakt nu ook de gemeente Bergen gebruik van de ophaaldiensten van de BUCH-organisatie gebruikt. Hiervoor is de overeenkomst met HVC beëindigd.

Omdat de BUCH-organisatie in de andere gemeenten ook al met zijladers het huisvuil ophaalde, gebeurt dit sinds half mei ook in de gemeente Bergen. Het moment om dit via een bijeenkomst als deze officieel te maken, was dus niet per sé gebonden aan deze datum.

(Foto: gemeente Bergen – Hans Brouwers/ Habrofotografie).

Driehoekjes op straat

De zijlader heeft aan de rechter zijkant een grijparm die de rolcontainers oppakt en weer neerzet. Dit betekent dat inwoners van de gemeente Bergen hun rolcontainers anders en naast elkaar aan de weg moeten zetten en soms op een andere plek dan ze gewend waren. Getekende driehoekjes op straat maken de locatie van de clusterplaatsen zichtbaar: de containers moeten tussen de driehoekjes staan.

Volgens de gemeente strookt het gebruik van de zijlader met de Arobowet. Briët: “Medewerkers hoeven niet meer met zware containers te slepen, omdat de mechanische arm het werk doet.”

‘Keuze voor clusterplaatsen, een zorgvuldig traject’

Sommige inwoners laten via social media weten niet blij te zijn met de gekozen clusterplaats in hun straat. De gemeente neemt dit soort feedback serieus, zo werd volgens de wethouder duidelijk tijdens een zorgvuldig en uitgebreid traject dat achter de rug is.

Het traject verliep stapsgewijs. Allereerst stelden experts van een extern bureau de clusterplaaten vast. Vervolgens kregen de inwoners hierover een brief van de gemeente. Daarna mochten zij hun feedback aan de gemeente kenbaar maken.

Wethouder Ernest Briët: “Hierop kregen we veel respons. In veel gevallen zijn wensen gehonoreerd en is bijvoorbeeld gekozen voor een andere plek in de straat om de containers op te halen. We hebben dus heel goed geluisterd en ernaar gekeken.”

‘Verkeerstechnisch’

Maar wat als inwoners nu toch nog hun clusterplaats problematisch vinden? Briët: “Mocht nu toch nog blijken dat er problemen zijn op verkeerstechnisch gebied – bijvoorbeeld dat het gevaar oplevert – en ook de mensen in de vrachtwagen dit niet handig vinden, dan kunnen we besluiten er iets mee te doen.”

De wethouder benadrukt daarbij dat de gemeente Bergen de opgedane ervaringen in de andere drie BUCH-gemeenten én verhalen van elders in het land goed kan gebruiken. (Foto’s: RTV80).