EGMOND AAN ZEE – NoordzeeWind b.v., het bedrijf dat onlangs een boete kreeg van 20.000 euro vanwege achterstallig onderhoud van het windpark voor de kust van Egmond aan Zee, wijt dit probleem aan leveringsmoeilijkheden.

.
Dat laten Shell en Vattenfall eigenaar van het windpark weten aan onze mediapartner NH Nieuws. Daarbij ziet het Openbaar Ministerie af van een strafrechtelijke vervolging.

.
Tussen augustus en december 2019 werken van elf windturbines in het park de lichtbakens niet, zo bleek uit surveillancevluchten. De werking van de lichtbakens is verplicht uit veiligheidsoverwegingen voor lucht- en scheepvaart. Bovendien had het bedrijf het defect direct moeten melden bij Rijkswaterstaat, dat is niet gebeurd.

.
Een woordvoerder van NoordzeeWind b.v. noemt dit een menselijke fout. “We hebben hier als organisatie van geleerd, onze mensen getraind en onze werkprocessen aangepast zodat dit in de toekomst niet meer gebeurt.” Hij stelt dat de reparatie van de lichtbakens veel vertraging opliep. “Vertraging ontstond omdat de verlichting op maat gemaakt is en de levering van de nieuwe onderdelen veel tijd kostte. Dit onder andere doordat de leverancier langdurige leveringsproblemen had”. Inmiddels zijn alle windturbines in het park weer voorzien van licht.

.
Het Openbaar Ministerie ziet af van strafrechtelijke vervolging en houdt het bij een boete. De reden is dat het bedrijf door het stof gaat en verantwoordelijkheid nam.