BERGEN – Omwonenden van de tijdelijke opvanglocatie voor asielzoekers op het voormalige terein van voetbalvereniging BSV in Bergen zijn positief over het verloop van de opvangperiode.

Volgens de gemeente Bergen blijkt dat uit reacties van een onlangs gehouden inloopbijeenkomst voor de omwonenden. De bewoners rondom de opvanglocatie hebben niet veel hinder ervaren van de asielzoekers. Alleen in het begin was er met het mooie weer wat geluidsoverlast.

Sinds 9 september worden ongeveer 175 mensen opgevangen in de tijdelijke crisisnoodopvanglocatie. Inmiddels verblijft de groep mensen hier al ruim anderhalve maand.

Onderwijs voor kinderen

De gemeente regelde onderwijs voor de kinderen omdat de verveling toeslaat bij de mensen. “We doen er alles aan om de sfeer zo goed mogelijk te houden”, aldus een gemeentewoordvoerder.

Vrijwilligers zetten zich in voor de bewoners en organiseren creatieve activiteiten, taallessen, mountainbiken, voetballen, natuurwandelingen, een repaircafé en beautymiddagen. 

Verhuizen naar Enkhuizen

De aanwezige omwonenden gaven aan het schrijnend te vinden dat de mensen over een maand alweer weg moeten. Dan verhuist de groep naar een opvanglocatie bij het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Hier is tot maart 2023 plek voor 225 asielzoekers.

“Voor een langere opvang in onze gemeente, moesten we allerlei procedures en een participatietraject doorlopen. Daar was nu geen tijd voor.”

(Bron foto: Gemeente Bergen).

DoorRedactie