EGMOND AAN ZEE – Peter Kouwenhoven, binnen kringen van geïnteresseerden in vuurtorens inmiddels wel een bekende, heeft ook een boekje geschreven over de Van Speyk.

Hij verdiept zich in dit boekje in de geschiedenis, de tijd dat Egmond aan Zee nog twee vuurtorens had, namelijk de Noorder- en de Zuidertoren. Heeft ook aandacht voor het Nationaal Monument J.C.J. van Speyk en beschrijft de Van Speyk als solitaire vuurtoren.

Op vrijdag 1 juni is dit boekje door de schrijver Peter Kouwenhoven overhandigd aan de KNRM. ”Een zeer lezenswaardig boekje dat tijdens de rondleidingen wordt aangeboden voor € 5,00.

Ook over deze rondleidingen is nog iets te melden. Zeer binnenkort begint een aannemer, in opdracht van Rijkswaterstaat, met het uitvoeren van grootonderhoud aan de Van Speijk.

Ook van afstand is duidelijke zichtbaar dat dit onderhoud zonder meer noodzakelijk is. De verf bladdert af en het staalwerk van de koepel is verroest.

Dit onderhoud zal een groot deel van de zomer in beslag nemen en gedurende deze tijd zullen er geen rondleidingen plaatsvinden,” zegt Henk Biesboer van de KNRM Egmond.