BERGEN NH – Vandaag 14 januari, twee maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen, maakt ONS DORP het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst bekend. Dat schrijft de nieuwe partij in een persbericht.

Ons Dorp is ontstaan vanuit een eigen constatering dat de inwoners van de gemeente Bergen behoefte hebben aan een beter bestuur. De partij wil de belangen van inwoners en ondernemers centraal stellen, dat is de rode draad in het verkiezingsprogramma. Daarbij benadrukt ONS DORP niet vanuit het chagrijn te opereren maar met een positieve grondhouding en met open vizier te willen opereren. In het partijprogramma staat dat ONS DORP eerst wil luisteren naar de meningen en ideeën van de inwoners, één op één, via een referendum of meer specifiek met referentiegroepen en belanghebbenden. Dan bepaalt de partij ‘de meest logische marsroutes’ en volgt een raadsbreed debat en een inhoudelijke en open discussie. Pas dan volgt het besluit.

‘In de steek gelaten’

Volgens ONS DORP ziet en hoort de partij dat ‘men klaar is met de landelijke politiek, en dat geldt ook voor de landelijke partijen in onze gemeente’. Volgens de partij hebben de coalitiepartijen de inwoners in de steek gelaten. ‘De voorbeelden zijn legio. Een totaal ongepaste grondhouding mede gebaseerd op onjuiste informatie en het weghouden van relevante cijfers en informatie hebben geleid tot grote onvrede en verdeeldheid. Ook een schrijnend gebrek aan resultaten en talloze rechtszaken spelen parten. Dit alles zien we terug in een alleszeggend percentage van 15 procent van de inwoners dat nog vertrouwen heeft in ons lokale bestuur.’

Kandidaat raadsleden

De lijst bestaat uit zestien kandidaat raadsleden. Elf ervan wonen in Bergen, drie in Egmond aan den Hoef en twee in Schoorl. Op de lijst staan onder andere bekende namen uit de lokale politiek. Oud VVD-wethouder Jan Houtenbos uit Egmond aan den Hoef is lijsttrekker. Hij hoopt in Ons Dorp een comeback te maken in Bergen. Mariëlla van Kranenburg uit Bergen van Gemeentebelangen en Koos Bruin uit Schoorl van Behoorlijk Bestuur Bergen (BBB) willen overstappen naar ONS DORP. Zij staan op respectievelijk plek 2 en 3. Op de vierde plaats staat oud-wethouder Michiel van den Busken van BBB. Voormalig VVD-raadslid Laura Hoogendonk staat genoteerd op plek zeven. Zij verliet in december 2021 de VVD-fractie: Hoogendonk vond haar plek op de VVD-kieslijst (plek 8) te laag.

Kandidatenlijst

1. Jan Houtenbos (Egmond aan den Hoef)
2. Mariëlla van Kranenburg (Bergen)
3. Koos Bruin (Schoorl)
4. Michel van den Busken (Bergen)
5. Rob Burgering (Schoorl)
6. Ko Schilder (Bergen)
7. Laura Hoogendonk (Bergen)
8. Tristan Noordhoff (Bergen
9. Yentl van Veldhoven (Bergen)
10. Martin Karel (Bergen)
11. Cor Kraakman (Egmond aan den Hoef)
12. Merel Haring (Bergen)
13. Jean Paul Lansdaal (Bergen)
14. Jan Pepping (Egmond aan den Hoef)
15. Michel Heusy (Bergen)
16. Henk Borst (Bergen)