BERGEN NH – Zoals RTV80 woensdag liet weten, stapt Jan Houtenbos van Partij Ons Dorp per direct over naar KIES Lokaal. Ons Dorp-voorzitter Henk Borst is niet blij met de overstap, zeker omdat Houtenbos zijn zetel meeneemt. Borst: “Dat vinden wij zetelroof.” Vanwege de overstap en de commotie die dit veroorzaakte, praat Ruud Bredewold met de twee heren in een uitzending op RTV80 TV.

De twee partijen hadden elk vier zetels. Na de switch van Houtenbos wordt KIES Lokaal de grootste fractie in de gemeenteraad. KIES Lokaal heeft dan vijf zetels en Ons Dorp drie. Dit kan concequenties hebben voor het besluit dat de gemeenteraad wil nemen op donderdag 20 juni over de realisatie van nieuwbouw op het Plein in Bergen. De stemming op 30 mei eindigde in een gelijke stemverhouding van tien tegen tien raadsleden. KIES lokaal is voor het bouwplan, Ons Dorp wil eerst het plan gewijzigd zien.

Ons Dorp vindt het onverantwoordelijk dat Houtenbos tijdens deze cruciale vergadering afwezig was, vanwege vakantie. Hierdoor staakten de stemmen. Borst had tevergeefs voorgesteld om wat later te gaan en aangeboden om nieuwe tickets voor hem te betalen. Maar dat weigerde Houtenbos. Waarom? Dit en veel meer legt hij uit in het interview.

‘Doen waar je achter staat’

Houtenbos vertelt wat hem bewoog om over te stappen. “Er speelden al langer wat zaken van mijn kant, die ik ook al had aangekaart, maar er komt dan een moment dat je je er niet meer mee kunt verenigen. De discussie rondom de bouwplannen voor het Plein in Bergen was de druppel voor mij. Daar kon ik me niet in vinden. Ook is achter mijn rug om gesproken met de griffie of het mogelijk was mij tijdelijk te vervangen. Vervolgens had ik de keuze om alleen door te gaan of om mij aan te sluiten bij een van de andere partijen. Daarop heb ik gekozen om aan te sluiten bij KIES Lokaal. Politiek is soms onvoorspelbaar en vraagt ook wel compromissen, maar je moet uiteindelijk wel doen waar je achter staat. Vandaar de overstap. In Artikel 5 van het Reglement van Orde staat overigens heel duidelijk vastgelegd dat het kan en mag. ”

‘Besluit kwam onverwachts’

Voor Henk Borst komt het besluit van Jan Houtenbos om de fractie te verlaten onverwachts. Borst stelt dat Houtenbos zijn fractie niet al eerder over zijn ongenoegen had verteld. Zo stemde hij eerder in met de weerstand van Ons Dorp tegen de bouwplannen op het Plein. Verder wist Houtenbos vantevoren dat er gesproken zou worden over de mogelijkheid om hem tijdens de vergadering van 30 mei tijdelijk te vervangen. Dat Houtenbos dit ontkent, klopt dus niet, zo laat Borst weten. Volgens de voorzitter liet hij zijn besluit om te vertrekken weten in een app-je en tijdens een telefoongesprek met de fractievoorzitter van Ons Dorp. “Wat mij betreft heb je dan geen enkele politieke ruggengraat.”

Flessenpost uit Bergen sprak fractievoorzitter Ron Karels van KIES Lokaal. Hij ziet met Jan Houtenbos vooral kennis en ervaring aansluiten. “We zijn deze week benaderd door Jan en hebben het er in de fractie en in het bestuur uitgebreid over gehad. Wat ons betreft is hij van harte welkom. Jan heeft Egmondse wortels, is betrokken en heeft veel ervaring in de lokale politiek. Onze achterban zit toch voor een belangrijk deel in de Egmonden en daar past Jan prima bij. Dat Jan en Partij Ons Dorp het niet met elkaar eens kunnen worden over het te voeren beleid is niet aan ons om daar een oordeel over te hebben. Het komt vaker voor in de politiek…’”

Het interview van Ruud Bredewold met Jan Houtenbos en Henk Borst is te zien op deze pagina én vanaf zaterdag 13.00 uur op RTV80 TV. Ga hiervoor naar Ziggo-kanaal 44, KPN kanaal 1493, Odido kanaal 874, Trined kanaal 514 of SNLR kanaal 514. Deze en andere tv-producties zijn hier te bekijken vanaf 07.00 uur, 10.00 uur, 13.00 uur, 16.00 uur, 19.00 uur, 22.00, 01.00 uur en 04.00 uur.

Streeknieuws, Live TV kijken, radio luisteren, uitzending gemist?

Download ook onze RTV80-app voor Android en iOS (Apple) op jouw smartphone, want ook daar kun je onze video’s bekijken, nieuwsberichten lezen, live tv kijken en radio luisteren.