BERGEN NH – Felicitaties woensdagavond tijdens de verkiezingsavond in de Ruïnekerk in Bergen voor ONS DORP, voorlopig winnaar van de gemeenteraadsverkiezing van de gemeente Bergen. De nieuwe lokale politieke partij behaalde vanuit het niets vijf zetels, zo laat de voorlopige uitslag zien.

ONS DORP is een samenvloeisen van nieuwe mensen in de politiek en de raadsleden Koos Bruin van Behoorlijk Bestuur Bergen en Marielle van Kranenburg van Gemeentebelangen. Behoorlijk Bestuur Bergen heeft zichzelf opgeheven en Gemeentebelangen neemt dit jaar niet deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Ook oud-wethouder Jan Houtenbos – lijsttrekker van ONS DORP en voormalig VVD-wethouder in de gemeente Bergen – maakt deel uit van de nieuwe partij, evenals oud-wethouder Michiel van den Busken.

KIES Lokaal, voorheen de grootste fractie in Bergen, verloor een zetel en heeft er nu vier. GroenLinks, VVD en CDA kwamen uit op drie zetels, D66 op twee en PvdA heeft een zetel. Ook dit zijn voorlopige uitslagen. De gemeente Bergen verwacht de definitieve uitslagen maandag te kunnen presenteren.

In de loop van de avond werd stap voor stap duidelijk hoe er in de dorpen van de gemeente Bergen gestemd is en wat dit betekent voor de nieuwe gemeenteraad. Alle lijsttrekkers waren aanwezig, behalve lijsttrekker Annemarieke Kok van Jezus Leeft: een partij die dit jaar in de gemeente Bergen voor de eerste keer deelnam aan de verkiezingen. Kandidaat raadslid Micha Kuiper liet desgevraagd via de telefoon aan RTV80 weten graag niet te laat te gaan slapen. “Wij houden van vroeg opstaan.” Ook liet deze partij, die overigens geen zetel haalde, al eerder weten niet in de gemeenteraad zitting te willen nemen. “We voeren onze controlerende taak liever uit vanaf de zijlijn.” Verder waren burgemeester Lars Voskuil en de wethouders present. Voskuil praatte de avond aan elkaar, samen met gespreksleidster Monique Ooms. Ook interviewden zij de lijsttrekkers. RTV80 TV, de lokale omroep van de gemeente Bergen, verzorgde een avondvullende live-uitzending vanuit de kerk. Naar schatting ruim honderd mensen bezochten woensdagavond deze verkiezingsbijeenkomst.

ByEvert