SCHOORL – Dat Schoorl een beeld krijgt van Teun de Jager was al bekend, maar welk beeld het zou worden nog niet. Tot vandaag, maandag 19 juni. Maar liefst negenhonderd inwoners van Schoorl kozen uit drie beelden hun eigen favoriete Teun. De meeste stemmen gingen naar Teun en zijn hond, een beeld van beeldend kunstenaar Guust Persoon uit Driehuis.

Wethouder Ernest Briët en kinderen van de leerlingenraad van de Schoorlse Teun de Jagerschool onthulden maandag de miniatuurversie van het beeld dat even dáárvoor op de grond voor het Klimduin geheimzinnig onder een doek ‘wachtte’ op een applaus.

De drie kleine versies van de beelden stonden ruim twee maanden lang in de bibliotheek van Schoorl in dorpscentrum De Blinkerd, zodat inwoners konden kiezen. De maker van de twee andere beelden waren Pauline Bakker uit Bergen en Marieke van der Meer uit Rotterdam.

Guust Persoon is dolblij dat hij is uitgekozen om het grotere beeld te maken. “Hier had ik al heel lang op gehoopt natuurlijk. Het is al langer een echte wens van mij om op zo’n mooie plek als dit in de openbare ruimte een beeld te realiseren. Dus dank Schoorlaars voor jullie stem. Ik ga iets heel moois maken voor jullie.”

Selectie uit 26 inzenders

De gemeente Bergen deed in 2017 een algemene oproep om te komen tot ideeën voor de invulling van de buitenruimte in Schoorl centrum. Eén hiervan was het plaatsen van een figuratief beeld van Teun de Jager op het Rode Leeuwplein bij het Klimduin. Teun is de hoofdpersoon van een verzonnen verhaal van Nicolaas Beets dat zich afspeelde in de duinen van Schoorl. Dit verhaal is gepubliceerd in Camera Obscura in 1884.

De kunstcommissie van de gemeente Bergen en de Historische Werkgroep Beeld en Wandelroute Teun de Jager selecteerden vervolgens drie kunstwerken uit een totaalaanbod van 26 inzenders.

Robuust, romantisch en realistisch

De kunstcommissie van de gemeente en de historische werkgroep wilden graag een robuust, romantisch en realistisch beeld. Guus koos ervoor om één specifieke scene uit het verhaal van Teun de Jager uit te beelden.

“Teun werd door zijn geliefde uitgedaagd om in de duinen van Schoorl twee patrijzen te schieten. In mijn beeld zie je dat dit hem is gelukt. Hij heeft de buit in handen en komt vol trots met zijn hond aan zijn zijde de duinen uit lopen op weg naar zijn geliefde.”

“Voor mij is dit het mooiste moment uit het verhaal, voordat het zijn tragische wending neemt.” (Teun de Jager schoot per ongeluk zijn vriendin dood…, red.)

Oog in oog met Teun de Jager

Lola Groot van de leerlingenraad had ook op het beeld van Guus gestemd: “Ik vind het leuk dat het beeld levensgroot wordt gemaakt en niet op een sokkel komt te staan, maar op straat tussen de mensen. Dan lijkt het net alsof Teun er echt is.”

De komende maanden gaat de kunstenaar hard aan de slag om het bronzen beeld te maken. “Inwoners en bezoekers van Schoorl kunnen Teun en zijn hond eind 2024 bewonderen. Ik verwacht nog vele foto’s op social media voorbij te zien komen van kinderen die op rug van de hond zitten,” aldus wethouder Briët.

(Tekst: Evert Visser/ RTV80. Video: RTV80)

Bekijk ook:
Wie was Teun de Jager en waarom krijgt Schoorl zijn beeld? (Juni 2022)
Drie beelden van Teun de Jager in Schoorl, welke wordt het? (April 2023)