EGMOND AAN ZEE – Het LOST monument aan Boulevard Noord in Egmond aan Zee is sinds vanmorgen (zaterdag) zichtbaar, de onthulling was bijzonder indrukwekkend. Een monument voor bijna 25000 bemanningsleden van vliegtuigen die boven de Noord- en West-Europese wateren zijn neergestort tijdens de Tweede Wereldoorlog staat in Egmond en dat kan iedereen nu zelf zien.

Het monument is een eerbetoon aan geallieerden én Duitse vliegtuigbemanningen die zijn omgekomen.

Stichting Egmond ’40-’45 werkte twee jaar lang aan de realisatie van het monument. Het idee van deze blijvende herdenkingsplaats ontstond na de vondst van wrakstukken van een Britse Short Stirling op het strand bij Camperduin. Dit vliegtuig stortte neer in december 1942. Acht bemanningsleden kwamen om het leven en tot op de dag van vandaag zijn ze vermist.

Martijn Visser van Stichting Egmond ’40-’45.

Identiteitsplaatjes

Onderzoek naar dit toestel bracht de stichting in contact met de nabestaanden. Een van die nabestaanden opperde het idee om een monument op te richten. Het werd een monument voor veel meer vermisten.

Alle bemanningsleden droegen destijds een identiteitsplaatje. De naamplaatjes zijn verwerkt in het kunstwerk dat een van de vermiste vliegers verbeeldt. De Hoornse kunstenaar Martijn Neuvel maakte het werk en was zelf ook aanwezig. Hij voelt zich trots en vereerd, zo liet hij weten aan RTV80.

Kunstenaar Martijn Neuvel (Foto: RTV80).

Nabestaanden en ambassadeurs

Aanwezig waren nabestaanden en enkele ambassadeurs en vertegenwoordigers uit het buitenland. Enkelen van hen namen het woord op een podium met uitzicht op een tribune met genodigden, andere toehoorders en persmensen. Zij spraken over een mooi initiatief en een prachtig eerbetoon.

Namens de gemeente Bergen voerde locoburgemeester Yvonne Roos Bakker het woord. Verder spraken de ambassadeur van Australië en vertegenwoordigers van Tsjechië, Nieuw Zeeland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Nederland en Duitsland. Het credo ‘vrijheid is nooit vanzelfsprekend’ was meermaals te horen. Colonel Volker Eden, vertegenwoordiger van Duitsland, sprak over een donkere herinnering. “Dit mag nooit meer gebeuren! Tirannie brengt alleen maar ellende, zoals we ook nu weer zien in de wereld.”

‘Geen plek om heen te gaan’

Georgina Rose, achternicht van de omgekomen Robert Pagett, voerde eveneens het woord. Ze vertelde dat niemand meer iets heeft vernomen van haar oom Tommy: hij is niet teruggevonden en er is geen plek waarheen je kunt gaan om hem te eren. Dat maakte diepe indruk op haar en de rest van de familie. Rose uitte zich dankbaar dat deze bijeenkomst kon plaatsvinden.

Kransen en vliegtuig

Vertegenwoordigers legden een krans bij het monument, evenals enkele kinderen. Een Schotse doedelzakspeler zorgde voor muziek en de taptoe klonk. Een minuut stilte maakte indruk en pastoor Johannes van Riessen zegende het monument. Bijzonder was ook het overvliegen van een vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog als laatste groet aan iedereen die boven zee is omgekomen. Daarna waren alle aanwezigen in restaurant Bruutt welkom voor koffie.

(Foto’s hierboven: Hans Brouwers/ Habrofotografie).

(Bron foto: Stichting Egmond ’40-’45).