EGMONDEN – Net zoals het college van B&W het eerder aangaf, wil ook de gemeenteraad van Bergen het nieuwe fusiecomplex van VV Egmond realiseren op Sportpark Hogedijk in Egmond aan den Hoef. Dat lieten de fracties donderdag 22 juni weten tijdens de commissievergadering.

(Foto: RTV80).

Voor het uitwerken van plannen om het huidige terrein van Zeevogels aan de Hogedijk om te vormen tot een gewenste locatie, wil de gemeeenteraad 111.000 euro beschikbaar stellen. Een definitief besluit hierover valt tijdens de gemeenteraadsvergadering van 6 juli.

Wethouder Marco Wiesehahn-Vrijman noemde het terrein aan de Hogedijk de enige reƫle optie om te komen tot vier volwaardige voetbalvelden, zoals de drie clubs die wensten.

“De drie clubs gaven aan dat het op een van de drie complexen moest gebeuren. Daarnaast zou de toekomstige vereniging vier volwaardige voetbelvelden nodig hebben. Dat is de basis die we hebben meegekregen. We spreken namens het fusiebestuur.”

Het complex aan Hogedijk heeft ruimte voor vier velden met een mogelijke uitbreiding van vijf, zegt hij. Bovendien is volgens de wethouder de inrichting en het gebruik van het terrein in Egmond aan den Hoef snel mogelijk. “Hiervoor zijn geen langdurige procedures nodig.”

Ook VV Egmond-voorzitter Robert van den Bosch is enthousiast. Tegelijkertijd snapt hij de emotie erachter. “Als drie clubs gaan fuseren verdwijnen er ook drie clubs. Dat leidt tot emotie, weemoed en nostalgie. Cruciaal is dat we niet bij een van de drie clubs op bezoek gaan. We gaan bij onszelf op bezoek, bij een schitterend nieuw complex.”

Van den Bosch wil snel kunnen voetballen op de nieuwe accommodatie. “We kunnen niet meer door met de huidige vervallen accommodaties, kapotte kranen en krakende en piepende kantines.”

Foto: Robert van den Bosch (VV Egmond).

‘Kip met de gouden eieren’

Egmondia-voorzitter Jan de Jong reageerde daarentegen, net als voorheen, teleurgesteld op het besluit. Hij voelt zich buiten spel gezet door de politiek, mede omdat de Egmondia-plannen het niet haalden en enkele politieke partijen van tevoren al hun keuze hadden gemaakt voor het Zeevolgens-terrein, zo stelt hij.

Volgens De Jong is het verdwijnen van het complex ‘De Lange Plas’ in Egmond aan Zee vergelijkbaar met “het slachten van de kip met de gouden eieren.” Mede omdat er naast voetbal veel andere activiteiten plaatsvinden en omdat er onder andere kinderen spelen. Daarnaast is de eis van vier of vijf velden overdreven, stelt hij. “De kans dat we ooit een vijfde veld nodig hebben, is groter dan dat er in de Prins Hendrik Stichting een kind wordt geboren.”

Foto: Jan de Jong (Egmondia).

‘Onterechte ‘zwarte Piet’

KIES Lokaal vindt het onterecht dat de gemeente Bergen ‘de zwarte Piet krijgt toebedeeld’ door tegenstanders van de fusielocatie. “De verenigingen kwamen er niet uit, de fusieclub wilde geen voorstel doen en de wethouder heeft een zorgvuldig proces doorlopen. We kunnen het blijkbaar nooit goed doen en dat vind ik onterecht”, liet Ron Karels weten.

Spuitsanering en maatschappelijke activiteiten’

CDA wil aandacht voor de gevolgen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen op de bollenvelden naast het terrein op de Hogedijk. Ook wil de fractie aandacht voor het verkeer: de smalle weg en hardrijdende auto’s. Volgens wethouder Wiesehahn-Vrijman is die vraag niet nodig. “We doen aan spuitsanering en gaan serieus onderzoek doen naar het veilig maken van het verkeer.”

GroenLinks, CDA en KIES lokaal willen dat in Egmond aan Zee sociaal maatschappelijke activiteiten mogelijk blijven. Danny Zwart (CDA): “Het sentiment is dat er weer een voorziening uit Egmond aan Zee verdwijnt.”

KIES Lokaal wil met een voorstel komen om het terrein van Egmondia te gebruiken als evenemententerrein. Dit om ook bijvoorbeeld de Strandzesdaagse en de Halve Marathon van Egmond mogelijk te blijven maken. Een andere optie is: teruggeven aan de natuur zoals de provincie dat wil.

‘Met een zwaar gemoed’

PvdA stemde welliswaar voor de locatie in Egmond aan den Hoef, maar “met een zwaar gemoed.” Peter van Huisstede liet dit weten, omdat hij zich in de beginfase – toen als wethouder – met de planvorming bezighield voor een complex aan de Egmonderstraatweg in Egmond aan den Hoef. Dit plan veegde de hoogste bestuursrechter Raad van State onlangs van tafel.

Voor de toekomstige bestemming van de Kwekerij, het huidige Sint Adelbert complex, liggen alle opties nog open.