ALKMAAR – Jeugdklassieker Oorlogswinter van Jan Terlouw bestaat vijftig jaar.

In 1972 verscheen de jeugdklassieker Oorlogswinter, geschreven door Jan Terlouw, over de vijftienjarige Michiel die in de laatste oorlogswinter betrokken raakt bij het verzorgen van een neergestorte Engelse piloot in de bossen achter zijn huis. Het bekendste jeugdboek over de Tweede Wereldoorlog won onder meer een Gouden Griffel, meerdere buitenlandse boekenprijzen en werd vertaald in tientallen talen, van Chinees tot Fins.

Het verhaal

Als de Duitsers in 1940 Nederland binnentrekken, heeft Michiel van Beusekom eerst nog het gevoel dat hij in een spannend jeugdboek beland is.
Maar al gauw wordt hem duidelijk dat oorlog niet iets is om je op te verheugen.

In de laatste oorlogswinter, die van 1945, raakt Michiel betrokken bij het verzorgen van een Engelse piloot, die in de bossen achter zijn huis is neergestort. Een spannende familievoorstelling over vriendschap, vertrouwen en volwassen worden in een oorlog. Niets is wat het lijkt, nergens ben je écht veilig.

In totaal zijn er meer dan een half miljoen exemplaren verkocht en is het boek al bijna tachtig keer herdrukt. In 2022 bestaat het boek vijftig jaar. Theatergroep De Jonge Honden bewerkte het boek, in samenwerking met schrijver Jan Terlouw, tot een spannende familievoorstelling.

Oorlogswinter, zondag 6 februari, 14:30 – 16:00 uur, zonder pauze, in Alkmaar, TAQA Theater De Vest.

Acteur Yari van der Linden vervult de rol van het hoofdpersonage, Michiel van Beusekom, en actrice Tessa de Lange de rol van zijn zus, Erika. Jelle Mensink speelt de rol van Jack, de Engelse piloot. De overige rollen worden gespeeld door Klemens Patijn, Robert Baarda en Rik Witteveen. De muziek wordt gecomponeerd en live uitgevoerd door Sebastiaan Flier en Fleur Dikken.

Oorlogswinter