Presentatie magazine van Hospice Egmond met Leo Fijen

EGMOND-BINNEN – “In de laatste levensfase ontdek je pas echt hoe kostbaar het leven is en hoeveel je van mensen kunt houden. Omdat mensen niets meer kunnen, komen de meest fundamentele gevoelens in je naar boven. Zowel bij degene die dood gaat als bij hen die overblijven. Daarom is het belangrijk er te zijn voor elkaar”, vertelt de bekende journalist en auteur Leo Fijen aan RTV80.

Hij sprak eerder vandaag (dinsdag 5 april) tijdens zijn lezing in het voormalige Protestantse kerkje naast de Abdij in Egmond-Binnen lovend over ‘Het laatste avondmaal’. Dit is de titel van een gloednieuw en eenmalig uitgegeven magazine van Hospice Egmond dat hier officieel gepresenteerd werd. Hospice Egmond-coördinator Els Rosenmöller, de maker van het tijdschrift, overhandigde het eerste exemplaar aan Jessica Zwart, initiatiefneemster van Hospice Egmond. Dit deed ze in aanwezigheid van voormalig abt Gerard Mathijsen van de Sint-Adelbertabdij, voorzitter Jan Mesu van het Hospice, zangeres Kelly Rey (zij zong prachtig) en een publiek van ruim zestig mensen.

Voor het eerst: ‘Ik hou van je’

Els Rosenmöller wil in het magazine mensen motiveren het contact in de terminale fase zo intens mogelijk te laten zijn. Leo Feijen, die ondermeer bij de KRO te zien is als interviewer in het programma ‘Geloofsgesprekken’, is het hiermee volmondig eens. “Tijdens het dieptepunt van het leven vertellen deze mensen wat er in hun hart omgaat. Ze zeggen misschien wel voor het eerst: ‘Ik hou van je’.” Dit onderwerp raakt de journalist en auteur ook persoonlijk. “Mijn vader en moeder leerden mij hoe je kunt sterven en wat er in het sterven kan gebeuren. Die hebben in hun laatste week hun hart geopend. Mijn vader vertelde mij hoe hij zonder vertrouwen is opgevoed. Mijn moeder vroeg mij voor het eerst: ‘Wil je me kussen op mijn wang’? Op de drempel van de dood, word je zo getroost dat je opnieuw tot leven komt. Dit soort momenten gaan een heel leven met je mee.”

Els Rosenmöller werkte ruim twintig jaar als stervensbegeleider en is nu actief als coördinator in Hospice Egmond. Zij pleit ervoor een laatste avondmaal te organiseren met dierbare vrienden tijdens de laatste fase van het leven. “Maar dit kan natuurlijk ook iets anders zijn, zoals een ontbijt.” Gelukkig krijgt dit in Hospice Egmond de aandacht. “Er wordt voor je gezorgd; we kunnen prachtige dineetjes voor je organiseren. Zo kom je op een andere manier tot elkaar. Deze vorm van verbinden is voor degene die gaat sterven, die in zijn eentje gaat, hartstikke belangrijk.”

Zij maakte er een feest van’

Hoewel Rosenmöller niet ziek is, heeft ze ‘haar laatste avondmaal’ al meegemaakt. Over haar ervaring hiermee schreef ze een artikel in haar magazine. “Ik vroeg aan mijn vrienden: wat wil je mij aan kwaliteit meegegeven als ik op mijn sterfbed lig? De een wil bijvoorbeeld met mij koffie drinken, de ander een wandeling maken. Weer iemand anders wil naar een wellnesscenter of mediteren. Die wensen schreven wij op en hingen we aan een tak met lichtjes. Dat gaf mij een veilig gevoel.” Ook schreef Rosenmöller over wetenschappelijk onderzoek en interviewde ze bijvoorbeeld mensen die met sterven te maken hebben zoals vrijwilligers van Hospice Egmond. “Wat is voor hen de zingeving om in het Hospice te werken. Wat nemen ze mee naar huis en wat brengen ze mee naar het Hospice?” Daarnaast schreef ze over een kind die wilde trouwen voordat ze zou sterven – “zij heeft er een feest van gemaakt” – en liet ze haar kinderen vertellen over hun zusje die is overleden. “Het is heel persoonlijk.” Daarnaast komt iemand aan het woord die niet weet wat het Hospice is en interviewde ze haar goede vriend en tv-presentator Jaap Jongbloed. “Hij zegt: voorlopig ga ik de dood nog uit de weg. Dat mag natuurlijk ook.”

Te koop, opbrengst voor het Hospice

Het magazine is te koop bij de Abdij van Egmond in Egmond-Binnen, boekhandel Dekker en Dekker in Egmond aan Zee en via de website van Els Rosenmöller. De opbrengst komt geheel ten goede aan Hospice Egmond.

Tekst: Evert Visser/ RTV80

Leo Fijen en Els Rosenmöller