BERGEN – Voor de herziene uitgave van het boek over Piet Boendermaker is kunsthistoricus Piet Spijk op zoek naar werk in particulier bezit dat afkomstig is uit de collectie van de Bergense kunstmecenas.

De meeste werken zijn herkenbaar aan nummers in rood of blauw vetkrijt op de achterkant en/of cijfers in wit krijt. Soms is nog een etiketje aanwezig dat Boendermaker zelf heeft beschreven.

Heeft u werk of kent u iemand die het in bezit heeft? Bel of mail Piet Spijk of KRANENBURGH.

Piet Boendermaker (1877 – 1947) kwam ongeveer een eeuw geleden naar Bergen, waar hij zijn Huize Klomp aan de Loudelsweg omtoverde tot bruisend centrum van de schilders van de Bergense School.

Hij kocht schilderij­en bij tien­tal­len tege­lijk en deelde bank­bil­jetten uit of het siga­ret­ten­vloei­tjes waren.

Zo royaal als Boendermaker kocht, zo gul deelde hij ook weer uit.

Vijftien jaar lang gaf hij werken in bruik­leen aan het Stede­lijk Museum Amsterdam en schonk hij ook werk. In 1932 moest hij zijn kunstcollectie vanwege de crisis afstaan aan de Bank voor Onroerende Zaken.

Ongeveer 270 werken kwamen in bezit van musea. Circa 2800 schilderijen, aqua­rellen en tekeningen gingen naar particulieren.

Piet Boendermaker, de mecenas van de Bergense School verschijnt volgend voorjaar ter gelegenheid van een tentoonstelling in KRANENBURGH.

U kunt contact opnemen met:

Piet Spijk: pietspijk@hetnet.nl
tel. 050 – 577 86 94
communicatie@kranenburgh.nl
tel. 072 589 89 27

Geef een reactie