BERGEN – Zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur is er een open dag op de gemeentelijke begraafplaats in Bergen (Kerkedijk 41a).
Naast rondleidingen langs bijzondere graven, wordt informatie verstrekt over begraven, begrafenissen en alles wat daarbij komt kijken.

Het thema is: Verborgen tuinen van Nederland. Want behalve een laatste rustplaats, zijn begraafplaatsen vaak ook een mooie plek voor rust, cultuurhistorie en natuurbeleving.

Medewerkers van de begraafplaats laten zien wat hun werk inhoudt.

Er zijn steenhouwers en uitvaartbegeleiders aanwezig aan wie de bezoekers vragen kunnen stellen. Ook is er een voorbeeld van een graf, dat speciaal voor de open dag wordt gegraven. Uitgeverij Conserve is aanwezig met een boekje over de begraafplaats van Bergen.

Cultuurhistoricus Anita van Breugel geeft om 10.30, 12.15 en 13.45 uur een rondleiding langs bijzondere grafstenen en graven van bekende Nederlandse dichters, schrijvers, schilders en kunstenaars.

Vanaf 11.00 uur is ook de Bergense kunstenaar Hans van Marwijk aanwezig.

Medewerkers van de begraafplaats geven een rondleiding langs de graven van geallieerden.

Op de begraafplaats ligt een ereveld met 247 doden uit de Tweede Wereldoorlog, die uit landen van het Gemenebest kwamen. De meesten waren vliegeniers, van 34 van hen is de identiteit onbekend. Er liggen ook dertien Poolse vliegeniers.

Op 11 mei 2004 zijn nog zes bemanningsleden van een Britse bommenwerper hier begraven. Zij waren gevonden bij graafwerk in Opmeer. Het toestel was op 10 mei 1941 neergehaald, op weg naar Berlijn voor een bombardement.

De gemeente organiseert ook een fotowedstrijd. Wie maakt de mooiste foto, met het thema Verborgen tuinen? Foto’s kunt u tot 10 juni mailen naar h.vandergraaf@bergen-nh.nl. Vermeld hierbij waar de foto’s zijn gemaakt en door wie.

De winnaar krijgt persoonlijk bericht. De prijs wordt aangeboden door fotograaf Ernest Selleger uit Bergen.

Het advies is om op zaterdag 4 juni met de fiets te komen. Wie met de auto komt, kan het beste parkeren op het parkeerterrein van het rouwcentrum aan Molenweidtje 4a.

Geef een reactie