EGMOND AAN DEN HOEF – Stichting Techniek voor Kinderen (TVK) in Egmond aan den Hoef houdt zaterdag 11 mei open dag. De technische en creatieve lessen die professionals wekenlijks aanbieden in het voomalige gebouw van de Boswaidschool loopt gevaar. Hiervoor vraagt de stichting aandacht. Daarnaast is het natuurlijk leuk om te zien wat de jeugd leert en maakt.

Met bijvoorbeeld hamers, figuurzagen, soldeerbouten, lasapparatuur, verf en electronica zijn leerlingen uit de groepen 5 tot en met 8 wekenlijks aan het werk. Ze maken de meest uiteenlopende creaties, zoals vogelhuisjes, bellenblaasmachines, flipperkasten en kerstbomen met lichtjes. Daarnaast maken de kinderen bijvoorbeeld kussentjes en truien.

“Dit zijn activiteiten waaraan de kinderen op school nauwelijks toekomen, handarbeid wordt niet meer aangeboden. En creatief bezig zijn is juist zo belangrijk voor hun ontwikkeling en zelfredzaamheid”, vertelt Nico Groot, een van de vrijwilligers die de leerlingen begeleidt.

De tekst loopt onder de foto’s verder.

Nico Groot.

Maar of de lessen ook volgend jaar kunnen doorgaan, is onzeker. Het gebouw van de voormalige basisschool de Boswaid, staat op het punt te verdwijnen door nieuwbouwplannen. Oorzaak is een fusie van deze school met de Sint Jozefschool, nu Kindcentrum De Kiem geheten.

Door de samenvoeging kwam de Boswaidschool aan de Guyotte van IJsselsteinlaan leeg te staan. Net zoals dit geldt voor de Kledingbank NHN, werd dit gebouw dé nieuwe locatie van Stichting Techniek voor Kinderen: twee lokalen zijn hiervoor in gebruik.

In december leeg

Op een van de twee schoollocaties komt in de toekomst een nieuw schoolgebouw te staan, maar het is nog onzeker op welke plek en wanneer de bouw plaatsvindt. TVK huurt de lokalen tijdelijk van de gemeente Bergen en op 1 januari eindigt het contract. De ruimtes moeten in december leeg zijn.

De stichting weet daarom niet of de lessen in september kunnen starten. Groot: “We hebben nog geen nieuwe locatie en zijn hiernaar naarstig op zoek. Bovendien staan er nogal wat spullen in het gebouw, daar is echt wel veel ruimte voor nodig. Waar moeten we die opslaan?”

De tekst loopt onder de foto verder.

De voormalige Boswaidschool.

De stichting hoopt nog even van de school gebruik te mogen maken, zolang er nog geen nieuwe locatie is gevonden. Tijdens de open dag vraagt de organisatie hiervoor aandacht. Verder hopen de professionele begeleiders dat iemand hen een locatie aanbiedt of een tip geeft om er één te vinden.

Groot: “We hopen dat zaterdag kinderen, ouders en ook raadsleden op bezoek komen. Dan zien ze wat de leerlingen bij ons allemaal leren en doen.” De open dag duurt zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Op de foto’s leerlingen van vorig jaar. (Foto’s: Evert Visser).