HEEMSKERK – PWN zet op zaterdag 28 september de deuren open van zijn waterfabriek en het naastgelegen materialen magazijn, aan de Waterweg te Heemskerk.

Iedereen is welkom tussen 10.00 en 16.00 uur om te komen kijken hoe drinkwater wordt gemaakt én hoe het bij je thuis komt.

Rondleiding in de fabriek is voor kinderen vanaf 10 jaar. Voor de jongere kinderen zijn er leuke waterspelletjes.

In de waterfabriek in Heemskerk zuivert PWN twee waterstromen.

De ene stroom betreft water dat later in de duinen wordt geïnfiltreerd. Dit water wordt gezuiverd met actieve kool (Norit) en ultraviolet licht zodat het schoon de duinen ingaat. In de duingrond worden vervolgens op natuurlijke wijze bacteriën afgebroken.

Ongeveer een maand later wordt dit water opgepompt en na gefilterd in de waterfabrieken in Wijk aan Zee en Bergen tot drinkwater.

De andere stroom wordt behandeld met twee soorten membranen: ultrafiltratie en hyperfiltratie. Zo verdwijnen direct bacteriën en zout.

Daarna wordt deze waterstroom verdeeld over de waterfabrieken in Wijk aan Zee en Bergen en nog een keer gefilterd. Van hieruit gaat het als drinkwater naar de klanten.

Al het water dat in Heemskerk wordt gezuiverd komt oorspronkelijk uit het IJsselmeer en is al gedeeltelijk voorgezuiverd in Andijk voordat het naar Heemskerk gaat.

PWN heeft meer dan 10.000 kilometer waterleiding liggen in de bodem van Noord-Holland.

Van buizen waar je doorheen kunt lopen tot vingerdikte. In het materialen magazijn liggen allerlei soorten en maten buisleiding opgeslagen en alles wat daarbij hoort.

Het biedt een fascinerend kijkje op zaken die anders onzichtbaar onder de grond liggen.

Geef een reactie