BERGEN/ BERGEN AAN ZEE – Ook inwoners en bezoekers van Bergen en Bergen aan Zee kunnen dit weekend kennismaken met monumenten, gebruiken, rituelen, vieringen en ambachten tijdens de landelijke Open Monumentendagen. Het thema is dit jaar levend erfgoed.

*BERGEN

Petrus en Pauluskerk
De Petrus en Pauluskerk aan Dorpsstraat 22 is zondag 10 september geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Er ligt materiaal klaar met informatie over de kerk. Ook is iemand aanwezig voor het beantwoorden van vragen.

Philisteinse molen
De Philisteinse molen aan Voert 5 is zondag 10 september open van 10.00 tot 16.00 uur. Het ambacht van molenaar staat centraal en er zijn rondleidingen. Bij voldoende wind maalt de molen. Er vaart dit weekend een boot tussen de Philisteinse molen en de Wimmenumer Molen. De philisteinse molen is bereikbaar via de Kolonel Sneepweg of te voet over dijk vanaf de Voert.

Museum Vliegveld Bergen
Het Museum Vliegveld Bergen is zondag 10 september open. Dit museum is gevestigd in een bunker. De geschiedenis van het vliegveld Bergen in de periode 1937-1945 staat centraal. Het museum, gevestigd aan de Groeneweg tegenover de ingang van het Eco dorp, is open van 10.00 tot 16.00 uur.

Het Sterkenhuis
Verder is het Sterkenhuis aan de Oude Prinsweg 21 het hele weekend open van 13.00 tot 17.00 uur. Ook hier geven gidsen rondleidingen. In het Sterkenhuis is de expositie ‘Van Boer tot Badgast’ te bezoeken. Bezoekers krijgen ook informatie over de canon van Bergen.

‘t Oude Raethuys en Ruïnekerk
‘t Oude Raethuys aan raadhuisstraat 2-4 is open van 13.00 tot 16.00 uur. Hier is een gids aanwezig. Gidsen geven zondag 10 september in de Ruïnekerk rondleidingen van 13.00 tot 17.00 uur.

Oude Begraafplaats
Leden van de werkgroep die de begraafplaats onderhoudt leiden bezoekers graag rond op zaterdag 9 september. Ze vertellen over de historie, de symboliek op de begraafplaats en de grafmonumenten. De rondleidingen duren van 11.00 tot 16.00 uur. Het adres is Ruïnelaan tussen de nummers 22 en 24.

Algemene begraafplaats
De Algemene begraafplaats aan de Kerkedijk is vrij toegankelijk. Vele bekende Bergenaren liggen hier begraven, waaronder Jacob en Marie van Reenen, Charley Toorop, A.R. Holst en Lucebert.

Hertenkamp
Het Hertenkamp aan het Van Reenenpark is dit weekend vrij toegankelijk.


*BERGEN AAN ZEE

Vredeskerkje
Bezoekers van het Vredeskerkje krijgen een presentatie voorgeschoteld over de totstandkoming van Bergen aan Zee onder leiding van het echtpaar Van Reenen. Gidsen geven uitleg hierover en praten over het Vredeskerkje: de ontstaansgeschiedenis en de betekenis voor Bergen aan Zee en de regio.

Speciale aandacht is er voor de restauratie van dit materieel en geestelijk erfgoed. Het Vredeskerkje is gevestigd aan Kerkstraat 21 en is dit weekend open van 11.00 tot 16.00 uur.

(Bron foto: www.vredeskerkje.nl).

IVN-gebouw Parnassia
IVN geeft zondag een rondleiding door het Parnassiapark en de heemtuin. Dat gebeurt van 11.00 tot 16.00 uur.

Bekijk ook de activiteiten in De Egmonden, Schoorl en Groet.