EGMONDEN – Ook inwoners en bezoekers van de Egmonden kunnen dit weekend kennismaken met monumenten, gebruiken, rituelen, vieringen en ambachten tijdens de landelijke Open Monumentendagen. Het thema is dit jaar levend erfgoed.

*EGMOND-BINNEN

Abdij en abdijmuseum, zaterdag 9 september
Bezoekers van de Abdij en het abdijmuseum kunnen zaterdag 9 september deelnemen aan rondleidingen en de winkel bezoeken, evenals een ambachtelijke Abdijmarkt met producten van de abdij. Ze maken kennis met de activiteiten van de Egmondse monniken, de zusters van het Liobaklooster en de vele vrijwilligers en vrienden van de abdij. Ook is er live muziek op het abdijterrein.

In de binnentuin, de abdijkerk en de Buurkerk is een expositie geopend van liturgisch bloemwerken. De Pomologische vereniging geeft in de Abdijtuin informatie over bijvoorbeeld fruitrassen, bemiddeling bij aanplant en cursussen. De abdij is zaterdag geopend van 10.00 tot 15.00 uur. De Abdijtuin een uurtje langer, namelijk tot 16.00 uur. Het adres is Vennewatersweg 27a.

Adelbertusakker
De Adelbertusakker aan de adelbertusweg 31 is een Bedevaartsplaats met een heilzame bron: de Adelbertusput. Egmonder Jos Apeldoorn, maker van de houten beelden, is hier zaterdag 9 september aan het werk. Hij vertelt over de laatste opdracht: het beeld van Eggo.

Begraafplaats Rinnegom
De Rooms-Katholieke begraafplaats aan de Herenweg 118 is een bezoek waard. Hier was tot 1967 de Rinnegommer kerk gevestigd.

*EGMOND AAN DEN HOEF

Galerie de Kapberg
Galerie de Kapberg aan Slotweg 17 is dit weekend open van 13.00 tot 17.00 uur. Hier is hedendaagse kunst te zien in vier ruimten vanuit vrijwel alle disciplines.

Slotkapel
Nieuwsgierig naar het uurwerk van de Slotkapel? Gidsen gaan dit weekend met kleine groepjes naar boven om hiernaar te kijken. Het uurwerk is nog afkomstig uit de Rentmeesters Toren van het Slot op den Hoef. Het is in 1832 overgebracht naar de zolder van de Slotkapel, toen de laatste toren van het Slot op instorten stond. De Slotkapel is open van 12.00 tot 17.00 uur.

Slotfundamenten en Huys Egmont
De fundamenten van het kasteel van de Heren van Egmond langs de Slotweg horen natuurlijk ook in het rijtje van de Open Munumentendagen. De gerestaureerde fundamenten geven een indruk van de omvang van wat ooit het grootste kasteel van Holland was.

Tegenover de fundamenten is Huys Egmont gevestigd (Slotweg 46-48). Vrijwilligers vertellen hier over het roemruchte geslacht Van Egmont en hun stamslot. De tentoonstelling In de schaduw van de Victorie toont de Egmonden, Bergen en Schoorl in de schaduw van de Victorie. Huys Egmond is op beide dagen geopend van 13.00 tot 16.00 uur.

Hoeve Overslot
Bouwbedrijf Pronk geeft uitleg over de restauratie van Hoeve Overslot aan Slotweg 42. Vakmensen zoals een metselaar en timmerman geven demonstraties. Hoeve Overslot is zaterdag 9 september open van 13.00 tot 16.00 uur.

Wimmenumermolen
Dit hele weekend is de Wimmenumermolen aan de Krommedijk 2 open van 10.00 tot 16.00 uur. Er vaart een boot tussen de Philisteinse molen in Bergen en de Wimmenumer Molen. Bezoekers krijgen uitleg over de molen en kunnen binnen een kijkje nemen. Bij voldoende wind maalt de molen.

(Bron foto: Nederlandse Molendatabase).


*EGMOND AAN ZEE

Vuurtoren j.C.J. van speyk
De vuurtoren is zaterdag en zondag open van 11.00 tot 13.00 uur. Vrijwilligers geven een rondleiding.

(Bron foto: TripAdvisor).

Museum van Egmond
Het Museum van Egmond aan Zuiderstaat 7 toont een foto-expositie van Armando Jongejan. Hij fotografeerde honderd Derpers en laat deze foto’s zien. Verder zijn nieuwe schilderijen te bewonderen van de Egmondse School. Voor de kinderen is er een spannende quiz. Het museum is het hele weekend open van 11.00 tot 17.00 uur.

Museum Prins Hendrik de zeevaarder
Museum Prins Hendrik de zeevaarder aan Voorstraat 41 heeft een tentoonstelling met scheepsmodellen op de eerste verdieping van het monumentale verzorgingstehuis Prins Hendrik. Er zijn gidsen aanwezig. Het museum is op beide dagen open van 10.00 tot 17.00 uur.

Zie ook de activiteiten in Bergen, Bergen aan Zee, Schoorl en Groet.