SCHOORL/ GROET – Ook inwoners en bezoekers van Schoorl en Groet kunnen dit weekend kennismaken met monumenten, gebruiken, rituelen, vieringen en ambachten tijdens de landelijke Open Monumentendagen. Het thema is dit jaar levend erfgoed.

*SCHOORL

Molen Kijkduin
Molen Kijkduin aan Molenweg 13 is zaterdag open van 10.00 tot 16.00 uur. Hier krijgen bezoekers uitleg over de molen en het molenaarsambacht met videobeelden over het molenaarswerk. Bij voldoende wind wordt graan gemalen.

Witte Kerkje
Het Witte Kerkje aan kerkbrik 1 is dit weekend geopend. Speciaal voor Monumentendag is hier een expositie te bezoeken met als thema bomen. Te zien is werk van Bart Boumans (foto’s), Philip Wiesman (etsen) en Pim van der Pol (grafisch werk). Een organist bespeelt incidenteel op het orgel. Vrijwilligers van de Protestantse Gemeente zijn aanwezig.

De kerk is zaterdag 9 september open van 11.00 tot 16.00 uur en zondag 10 september van 12.00 tot 16.00 uur.

Dorpskerk
In de Dorpskerk aan Duinweg 5 is een presentatie te bezoeken over het leven van Jan van Scorel, samengesteld door Jan Kapitein uit Groet. Bezoekers zijn hier op elk moment welkom. Vrijwilligers geve ninformatie en een organist speelt incidenteel op het orgel. De kerk is open van 11.00 tot 16.00 uur.

Raadhuisje van Schoorl
Het oude raadhuisje uit 1601 is ingericht als Wunderkammer met een bijzondere verzameling exotica: opgezette dieren, rariteiten, koralen, schelpen, sieraden en kunstvoorwerpen. Het gebouw aan Duinweg 3 is dit weekend open van 14.00 tot 17.30 uur.

(Bron foto: Duindorp Schoorl).

Algemene begraafplaats
De Algemene Begraafplaats aan Molenweg 6 is in 1923 aangelegd en bevat graven van bekende Nederlanders. Voorbeelden zijn schilders Piet Wiegman en Harry Kuijten. Tegen de muur van het baar- of lijkenhuisje is een gerestaureerde graftrommel te zien.

*GROET

Raadhuisje
Het Raadhuisje aan Kerkbrink 19 in Groet is zaterdag open van 11.00 tot 16.00 uur en zondag van 12.00 tot 16.00 uur. Vrijwilligers van de Cultuurhistorische Vereniging Scoronlo beantwoordden vragen. Binnenkomen kan uitsluitend via de voordeur van het oude Raadhuisje aan Kerkbrink 19.

Burgemeesterswoning boerderij Duinwijk
Burgemeesterswoning boerderij Duinwijk aan Binnenweg 6 viert haar jubileum. Tweehonderd jaar geleden werd de eerste steen gelegd door de voormalige burgemeester Johannes Cornelis Peeck, toen 1 jaar oud.

De afgelopen jaren is het huis met grote zorg hersteld. De bewoners verzamelen foto’s en verhalen uit vervlogen tijden. Ze hopen deze dagen verrast te worden door bezoekers met herinneringen aan Duinwijk; verhalen en foto’s die de oude ziel van het huis weer tot leven brengen. Het huis is het hele weekend open van 11.00 tot 16.00 uur.

Zie ook de activiteiten in Bergen, Bergen aan Zee en de Egmonden.