BERGEN NH – In het weekend van 9 en 10 september zijn de Open Monumentendagen in Bergen. Het thema dit jaar is Levend erfgoed. De aftrap vond maandag plaats in de Abdij van Egmond-Binnen.

Wethouder cultuurhistorie en monumenten Ernest Briët opende de bijeenkomst. Briët: “Bij ‘Levend Erfgoed’ vormen mensen de belangrijkste factor. Mensen die een verhaal vertellen. De molenaars die de molen laten draaien in bijvoorbeeld Schoorl, de vissers die vertellen over hun werk tijdens de Visserijdagen in Egmond en de lichtjesavond die inwoners samenbrengt in Bergen.”

“We mogen trots zijn op de grote hoeveelheid monumenten en immaterieel erfgoed binnen de gemeente Bergen.”

Rijk programma

Ook andere interessante monumenten in de gemeente Bergen openen dit weekend hun deuren en er vinden interessante activiteiten plaats. Bewoners leiden geïnteresseerden bijvoorbeeld graag rond in de burgemeesterswoning Duinwijk in Groet; een pand dat zij met liefde restaureren.

De Abdij van Egmond, met de Adelbertusakker en de Abdijtuin, staat ook dit jaar weer volop in de belangstelling, met de Abdijmarkt en live muziek. Bijzonder is ook het Slotkwartier in Egmond-Binnen dat momenteel vakkundig wordt gerestaureerd. Over het ambachtelijke restaureren van eeuwenoud erfgoed kunnen de medewerkers van restauratie aannemer Pronk Bouw alles vertellen in het Slotkwartier.

Praktische informatie

Het volledige programma voor gemeente Bergen en de omringende gemeenten kan worden opgehaald in het gemeentehuis, de bibliotheken en historische musea. Of tijdens de Open Monumentendagen bij de deelnemende monumenten.

Meer informatie en het programma is eveneens te vinden op website van de gemeente Bergen.