CAMPERDUIN – Wethouder Erik Bekkering opende woensdagmorgen 29 september in Camperduin het het eerste Groene Strand van Noord-Holland. Hij hees de eerste groene wimpel.

.
Het doel van het Groene Strand is een schoon, natuurlijk strand dat recreatieruimte biedt aan mensen en leefruimte aan dieren. 
Het Groene Strand wil de natuur en natuurbeleving weer haar plek op het strand teruggeven. Hiervoor zijn er samenwerkingsverbanden tussen gemeenten, terreinbeheerders, lokale ondernemers en vrijwilligers in zogeheten strandcommunities. Ook in Camperduin is een strandcommunity. Hierin maken organisaties en vrijwilligers zich samen sterk voor een schoon en natuurlijk strand.

.
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), beheerder van de Hondsbossche Duinen, plaatste een afrastering. Dit om zo een broedstrand te realiseren. Het aantal strandbroeders daalde de laatste jaren sterk in Nederland. Een broedstrand maakt ruimte voor strandbroeders (zoals bontbekplevieren) om weer op het strand te gaan broeden.

.
Wethouder Erik Bekkering is trots dat Camperduin het eerste Groene Strand van Noord-Holland heeft. “Om vandaag de eerste groene wimpel voor het Groene Strand te mogen hijsen was een bijzondere eer. Wat een mooi project! Ik kijk ernaar uit om samen met de lokale ondernemers en vrijwilligers de natuurbeleving te verbeteren op dit mooie strand.”

.
Strandliefhebbers zijn van harte welkom om mee te helpen met het Groene strand, laat een gemeentewoordvoerder weten. Bijvoorbeeld door vrijwillig mee te helpen met de jutacties en waarnemingen door te geven met de Groene Strand-app (www.groenestrandapp.nl). Ook is het mogelijk Groene Strandgids te worden en voorlichting te geven of mee te helpen bij de broedvogelmonitoring. Alle informatie is te vinden via www.hetgroenestrand.nl.

.
Het Groene Strand-project is een samenwerking tussen LandschappenNL, IVN Natuureducatie, Stichting ANEMOON, Stichting Duinbehoud en Vogelbescherming Nederland. Het project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

(Foto: Gemeente Bergen).

Wethouder Bekkering hijst groene wimpel

Onthulling infopaneel met Siem Jan Schenk (HHNK).

Jutten op het strand.

Betrokkenen Groene Strand op de foto.