SCHOORL – Na een verbouwing heropende Hospice De Bregthoeve aan de Voorweg in Schoorl haar deuren. Dat gebeurde afgelopen zaterdag 15 juli.

Burgemeester Lars Voskuil van de gemeente Bergen verrichtte de openingshandeling, samen met directeur bestuurder Marjolein Groot van Stichting Oase Palliatieve Zorg en Kees Bosboom, voorzitter van De Pius-Stichting. De heropening van dit hospice, dat al sinds 2012 in Schoorl bestaat, verliep feestelijk met live muziek, een hapje en een drankje en rondleidingen.

Het Hospice is een plek waar mensen met een korte levensverwachting verblijven en zorg krijgen – dus in hun laatste levensfase.

‘Van alle gemakken voorzien’

Burgemeester Voskuil sprak zijn waardering uit voor het hospice. “Wat is er nou mooier en dankbaarder dan dat – als je zelf niet zoveel tijd meer hebt – een ander bereid is zijn eigen tijd aan je te doneren en zijn aandacht aan je te geven. Dat geeft dit soort organisaties de meerwaarde die ze hebben.”

Directeur bestuurder Marjolein Groot van Stichting Oase Palliatieve Zorg vertelde dat het gebouw een opknapbeurt kreeg en van alle gemakken is voorzien. Zo kreeg de eerste verdieping een indrukwekkende metamorfose en is er een centrale, moderne keuken neergezet.

Groot: “Hier wordt elke dag vers gekookt. Dat is een van de peilers van goede hospiscezorg: het mensen het naar hun zin maken. Daar heeft lekker eten ook veel mee te maken.”

Siem van Langen plantsoen

Later tijdens de openingsmiddag kreeg Siem van Langen alle aandacht. Hij coördineert de buitenruimte rondom het gebouw, een klus die overigens nog niet helemaal is afgerond.

De organisatie van Hospice De Bregthoeve is zo blij met zijn inspanning dat ze hem een straatnaambordje gaf en officieel onthulde. Voortaan heet deze buitenruimte ‘Siem van Langen plantsoen’.

Overigens, aan het eind van dit item is de gehele toespraak van burgemeester Voskuil terug te kijken.

Hospice De Bregthoeve maakt sinds 2021 – samen met Hospice Alkmaar en respijthuis ‘tHuis Lioba in Egmond-Binnen – deel uit van Stichting Exploitatie Hospice Alkmaar.

*Zie ook ons item over de renovatie van De Bregthoeve.