EGMOND AAN ZEE – Het Museum van Egmond in Egmond aan Zee is sinds vandaag, zaterdag 29 april, weer open. Voorzitter Jan Apeldoorn van Museum van Egmond opende het museum officieel.

Jan Apeldoorn en Thessa Prins-Denneboom.

Het museum herbergt de expositie ‘Leven bij de duinen en de zee’. Dat blijkt uit alles: de schilderijen, de reddingboot en het nieuw gemaakte vissershuisje. Daarbij hoort ook de expositie ‘Egmonders bij zee en duin’: Derpers met hun typische bezigheden, dertig jaar geleden getekend door kunstschilder Bob Denneboom.

Naast het schilderen en tekenen van portretten was hij ook nauw betrokken bij het wel en wee in De Egmonden als het behoud van de Slotkapel. Met Katinka Lannoy schreef hij het boek Derper-Hoever-Binder. Daarom was tijdens de opening Thessa Prins-Denneboom aanwezig, zij is zijn dochter.

Visserskamertje in het nieuw

Tijdens de wintermaanden verrichtte de museummedewerkers veel werk aan de expositieruimtes en de verandering van de collectie. Op initiatief van de Egmondse illustrator Nathalie Wijker onderging het visserskamertje een metamorfose. Rariteitenkabinethouder Hans Peter Corbee opende in krachtige bewoording het nieuwe Ôisie.

De Egmondse muzikanten William Wijker en Gerrit Gravemaker zorgden op accordeon voor passende muziek.

Het visserskamertje.
Hans Corbee en Nathalie Wijker.

‘Tot de Blauwe Paal’

Later dit jaar wordt de foto-tentoonstelling ‘Tot de Blauwe Paal’ van Armando Jongejan ingericht. Tegelijkertijd met de opening van de expositie komt zijn nieuwe boek uit: ‘Egmonders met een passie’.

Het museum is elke middag geopend van 14.00 uur tot 17.00 uur. De jongste en wat oudere jeugd kan meedoen aan quizzen. Het Museum van Egmond is gevestigd aan Zuiderstraat 7 in Egmond aan Zee. Zie ook de website van het museum. (Foto’s: Marina Schenk/ RTV80).

William Wijker en Gerrit Gravemaker.